Kendall Coyne Schofield: ”Vill vi fokusera på att unga ishockeyspelare, både pojkar och flickor, ska kunna dela en dröm om att en dag kunna leva på sin idrott” Foto: TT Nyhetsbyrån

I stället för NWHL – stjärnorna startar uppvisningsturné

Uppdaterad
Publicerad

För fyra månader sedan gick över 200 kvinnliga ishockeyspelare ut med att de planerade att bojkotta proffshockeyn, NWHL, den kommande säsongen. Nu meddelar spelarorganisationen, PWHPA, att flera amerikanska ishockeystjärnor tillsammans kommer att delta i en uppvisningsturné med det fortsatta målet: att få NHL att satsa på en enda professionell damliga.

Strax efter att den kanadensiska professionella damhockeyligan, CWHL, lades ner i slutet av mars hotade 200 damhockeyspelare med att de inte skulle spela i den amerikanska proffsligan, NWHL, den kommande säsongen på grund av de usla villkoren.

Och flera av de stora stjärnorna står fast vid bojkotten.

Nu meddelar den ideella spelarorganisationen, PWHPA, att spelarna kommer att delta i en uppvisningsturné runt om i landet med start i Toronto den 20 september. Turnéns huvudsakliga mål är att få ishockeyns tre stora aktörer: det amerikanska- och kanadensiska ishockeyförbundet och NHL att etablera en enda liga med en hållbar ekonomisk modell, skäliga löner och sjukförsäkring.

– Jag kunde inte vara mer hedrad eller exalterad över att få delta i ”Dream Gap Tour” med start i staden som jag växte upp i, säger Brianne Jenner till PWHPA och fortsätter:

– Flickspelare måste kunna se sina förebilder tävla och själva våga drömma om att de någon gång kommer att kunna bli professionella ishockeyspelare. Det är dags att stänga klyftan.

Minska klyftan mellan drömmar och verklighet

Turnén, som har fått namnet ”Dream Gap Tour”, baseras på spelarnas mål om att minska klyftan mellan vad unga tjejer kan drömma om och vad kvinnor kan göra. Några av världens bästa ishockeyspelare kommer att delta, bland annat Hilary Knight, Natalie Spooner, Kendall Coyne Schofield och Brianne Jenner.

– När man har växt upp har man alltid hört pojkar säga ”jag vill bli ett hockeyproffs när jag blir stor”. Men du har aldrig hört unga tjejer drömma om samma sak. De säger snarare ”jag vill åka till OS” för att det är det största du kan vara med om i vår sport. Jag kan inte tjäna pengar på ishockeyn så när jag tar examen siktar jag antingen mot att nå OS eller att få ett jobb, säger Kendall Coyne Schofield, som chockade en hel hockeyvärld när hon på NHL:s All Star Weekend utmanade världens snabbaste ishockeyspelare Connor McDavid i snabbhet.

– Det här året vill vi fokusera på att unga ishockeyspelare, både pojkar och flickor, ska kunna dela en dröm om att en dag kunna leva på sin idrott.

Förutom i Toronto kommer turneringen även spelas i Hudson och Chicago med chans till ytterligare stopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.