Pia Sterner DO-anmäler ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

Ishockeyförbundet DO-anmäls

Publicerad

Efter den senaste tidens debatt kring ersättningar på landslagsnivå för dam- respektive herrspelare inom fotbollen väljer nu hockeypionjären Pia Sterner att anmäla Svenska ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering, rapporterar P4 Värmland.
– Vi kommer behandla den här anmälan seriöst. Det är vår absoluta målsättning att vara jämlik, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt till SVT Sport.

– Vi alla måste ta ett krafttag för hockeyn så att tjejerna som vill satsa på det här har råd med det. Ska man ha ett riktigt bra landslag i slutändan, då får man nog hosta upp lite pengar för att tjejerna kan utöva den idrott som de verkligen brinner för, säger Pia Sterner till radiokanalen.

Sterner menar att spelare nu tvingas tacka nej till spel på grund av dåliga ekonomiska förhållanden.

”För att Svenska damlandslaget och fortsatt rekrytering ska kunna ske så måste man ta ett krafttag och se över detta annars kommer Sverige inte kunna konkurrera om de ädlaste medaljerna såsom det svenska herrlandslaget ges tillfälle till”, skriver hon bland annat i sin anmälan.

Clas Lundstedt, DO:s pressansvarige, bekräftar att en anmälan är inne.

– Det har kommit in en anmälan i dag. Nu har vi ju en pågående tillsyn som handlar om det här, så man ska kanske inte ha allt för stora förhoppningar om att vi ska inleda ytterligare en tillsyn. Men det kan inte jag säga, det är inte jag som fattar det beslutet, säger han till SVT Sport.

Den tillsyn Lundstedt pratar om handlar om ett pågående ärende mot Svenska fotbollförbundet, som handlar om jämställd ersättning mellan dam- och herrlandslaget. Där har DO begärt svar från förbundet.

”Det är vår absoluta målsättning att vara jämlika”

När SVT Sport når Ishockeyförbundets generalsekreterare, Tommy Boustedt, befinner han sig i USA.

– Vi har inte hört något från DO ännu och vi vet fortfarande inte om de gör ett ärende av det. Men vi tycker självklart som Pia Sterner att kvinnor ska ha samma förutsättningar som killar.

Iförrgår kom nyheten att DO hade gått vidare med en anmälan mot Svenska Fotbollsförbundet om ojämlik ersättning mellan herr- och damlandslaget. Tommy Boustedt menar att det finns en stor skillnad i de två ärendena:

– Vi betalar inte ut några ersättningar till våra spelare, varken herr eller dam. Vi har avtal med ligorna där spelarna är aktiva så att klubbarna betalar ut lön till spelarna när de är på landslagsuppdrag och det är samma för herr- och damspelare. Vi har även avtal med spelarfacket om procentsatser på eventuella prispengar i  turneringar och även de är samma för herrar och damer.

Boustedt avslutar:

– Om DO går vidare med ärendet så kommer vi självklart behandla det seriöst. Vår absoluta målsättning är att vi ska vara jämlika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer