SVT Sports expert Jonas Andersson.

Jonas Andersson: ”Positivt för hockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Lilja fälls även i Högsta domstolen för den crosschecking han delade ut mot Malmöbacken Jens Olsson i mars 2015.
Och SVT:s expert Jonas Andersson tycker att domen är bra.
– Rent juridiskt kan jag inte uttala mig om det är korrekt eller inte, men jag anser att det är positivt för hockeyn, säger han till SVT Sport.

Det var i mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i en allsvensk hockeymatch. Lilja fälldes både i tingsrätt och hovrätt för misshandel och dömdes till villkorlig dom och böter.

I dag kom beskedet att Högsta domstolen fastställer domen. Och SVT:s expert Jonas Andersson tycker att det är en bra dom.

– Rent juridiskt kan jag inte uttala mig om det är korrekt eller inte, men jag anser att det är positivt för hockeyn. Ishockey är en väldigt snabb sport och hårda situationer kommer alltid att hända, men när det sker överlagt och utanför spel så anser jag inte att det längre sker under samtycke. 

Jonas Andersson tror inte att det kommer påverka hockeyn negativt, utan att det förhoppningsvis i stället kan ha en positiv inverkan.

– Kritiken från i höstas har bland annat varit att det här kommer leda till fler anmälningar, men det hände inte en enda gång under den senaste säsongen och jag är övertygad om att ishockeyn även i framtiden kommer att kunna ta hand om 99,9% av alla fall. 

– Man samtycker till viss del av våld, men inte allt. Inte en crosschecking i nacken utanför spel. Det skickar signaler att allt inte är okej bara för att det sker på en ishockeyrink, ishockeyn är inte en frizon för våld. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer