Foto: Bildbyrån

Landeskog: ”Är man inte stimulerad blir omställningen stor”

Uppdaterad
Publicerad

Idrott världen över har pausats på grund av coronapandemin.

Då finns mycket tid över till att fundera – bland annat på vad som händer efter karriären.

– Jag tror att det är viktigt att prata om. Vi går i pension vid 35-40 år och är man inte stimulerad blir omställningen stor, säger Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog till SVT Sport.

Gabriel Landeskog har spelat för Colorado i NHL i nio år och har dessutom varit lagkapten i åtta. Just nu befinner han sig i Toronto med sin familj och mycket av tiden lägger han på sin sex månader gamla dotter.

– Man får vara pappa på heltid, det är väldigt kul. I går blev det lite trädgårdsarbete också, en liten ny hobby, säger Landeskog i SVT:s Hockeykväll Special.

Landeskog är bara 27 år men har redan funderat lite smått på vad som händer efter karriären.

– Jag lyssnade på Steve Nash, en stor basketspelare i NBA, och han sa att elitidrottare dör två gånger. En gång som alla gör men även en gång när man lägger av med sin idrott. Det låter ganska aggressivt men det blir en väldigt stor skillnad efter att du lagt av och då är det viktigt att ha något att göra. Det kan vara en hobby som golf eller ett företag, något man tycker är intressant. Jag tror det är viktigt, säger han.

Själv gillar han att läsa och har nyligen köpt ett piano.

– Någonstans handlar det om att hitta sig själv och vad ens intressen är. Vi har spelat hockey sedan vi var 5-6 år gamla, så det gäller att hitta det man brinner för. Vi går i pension när vi är 35-40 år och är man inte stimulerad tror jag att det blir en stor omställning.

Pratar ni mycket inom laget vad som händer efter karriären?

– Det händer väl men jag tror att många är rädda för att prata om det. Man vet inte vad man ska göra, många har inga planer. Jag har dock en lagkamrat som vill öppna en restaurang så visst, det händer ibland att vi pratar om det och jag tror att det är viktigt. Man vill ju inte sluta tänka på hockey, det är vårt jobb. Men det gäller att vara förberedd och att inte vara rädd för att ha en hobby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.