Foto: Bildbyrån

Maria Rooth: ”Problemet försvinner inte bara för att en person försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Maria Rooth är inte överraskad av att Tommy Boustedt lämnar sitt jobb som genereralsekreterare i Svenska ishockeyförbundet.

Men Rooth vill se fler åtgärder.

– Detta är en del av lösningen, men det är inte hela lösningen, säger hon till SVT Sport.

Damkronornas bojkott, anklagelser om könsdiskriminerade lönesättning och polisutredning om sexuellt ofredande. Turerna kring Svenska ishockeyförbundet har varit många den senaste tiden och under onsdagen avgick generalsekreteraren Tommy Boustedt.

– Jag tycker det är ett bra beslut, det har varit en soppa länge och det behövs ett omtag. Jag tycker inte Svenska ishockeyförbundet med Tommy Boustedt i spetsen har tagit ansvar för den uppkomna situationen, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

”Strukturella problemen finns kvar”

Hon menar att detta är ett sätt för förbundet att visa att de tar ansvar – men att det krävs mer.

– Problemet försvinner inte bara för att en person försvinner. De strukturella problemen tror jag finns kvar utan tvekan. Hockeyn ligger långt efter många andra sporter när det kommer till jämställdhet, jämnlikhet och så där. De här strukturerna är så pass cementerade, så det är en lång resa och ett hårt jobb, men det behöver göras och det skulle gynna hockeyn i slutändan, säger Rooth.

Uppmärksamhet som har varit kring förbundet den senaste tiden är en stor anledning till att Boustedt lämnar, tror SVT:s expert Jonas Andersson.

– Det är så klart att det spelar in att det inte bara är en sak, utan flera saker, som stört fokuset från ishockeyn. Jag tror att styrelsen har varit pressad av att agera genom att det varit så mycket negativa skriverier och negativ publicitet, säger Jonas Andersson till SVT Sport.

Ersättare inte klar

Boustedt kommer vara kvar fram till hösten medan förbundet hittar en ersättare. Och vem det blir återstår att se.

– Det är en ganska komplex roll. Man ska ha koll både på ishockeyn, på ledarskapsfrågor och även ekonomiansvar. Det är inte givet att det behöver vara en gammal hockeyspelare om man säger så men samtidigt behöver du ha en kunnighet om sporten, säger Andersson.

För Maria Rooth är det viktigt med andra egenskaper också.

– Jag tror det måste vara en människa som bryr sig om de här orden som jag tror är nyttiga med jämställdhet och jämlikhet i värderingen. Det tycker jag har varit frånvarande på förbundet så här långt, säger hon.

SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.