Joe Thornton, med skägget, sitter bredvid Jonny Brodzinski i en match för San José förra säsongen. Foto: TT

NHL-veteran klar för sin andra klubb – på två dagar

Uppdaterad
Publicerad

Veteranen Joe Thornton, 41, har skrivit på ett ettårskontrakt med Toronto. Det tillkännagavs en dag efter att han skrivit på för HC Davos i den schweiziska ligan.

Stanley Cup avslutades för tre veckor sedan och tanken är att nästa NHL-säsong ska inledas på nyårsdagen. Thorntons plan är att spela med Davos tills NHL-säsongen börjar.

– Jag har följt utvecklingen, allt snack om vad som ska hända med mig. Jag har en önskan om att spela i NHL och kommer att kunna förbereda mig här i Schweiz, säger Thornton fått nummer 97 till Tages-Anzeiger.

Corona och idrott

Thornton har både kanadensiskt och schweiziskt medborgarskap. Det sistnämnda tack vare att han är gift med en schweiziska. Han har tidigare spelat i Davos under två lockoutsäsonger och klubben beskriver det som: ”Legendaren har återvänt”.

Den senaste säsongen spelade Thornton 70 matcher för San José, en klubb han tillhört sedan 2005, och gjorde 31 poäng (7+24). Ettårskontraktet med Toronto är värt 6,2 miljoner kronor.

Thornton har gjort 1509 poäng på 1636 matcher i NHL. Thornton är den spelare bland ännu aktiva i NHL som gjort flest assists och poäng. I hela NHL-historien är Thornton sjua i assistligan.

”Galet att se vilka namn som ligger i toppen av listan”

När nu Thornton lämnar San José tas platsen av en annan 41-åring, Patrick Marleau, vars ettårskontrakt också är värt 6,2 miljoner kronor. Han lämnar Pittsburgh.

Marleau gör sin 23:e säsong i NHL, har gjort 1723 matcher, och jagar fortfarande sin första mästartitel. Han har också chansen att nå Gordie Howes rekord över flest spelade matcher i NHL, som är 1767.

– Det är rätt galet att se vilka namn som ligger där i toppen av listan med tanke på vilka jättestjärnor vi talar om. Så jag inser att jag är i gott sällskap. Jag försöker att inte tänka så mycket på det där utan ta en dag i taget. Händer det så händer det, säger Marleu enligt Expressen.

MER NHL: Henrik Lundqvist om flytten till Washington: ”Otroligt bra lag” (10 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet