Foto: Bildbyrån

Beslut om NHL-spelare i OS nära: ”Diskuterar frågan”

Uppdaterad
Publicerad

NHL-spelare till Peking-OS eller inte har varit en het potatis och enligt Aftonbladet ska ligans spelare rösta i frågan under måndagen.

Svenska hockeyligan (SHL) kommer, om NHL säger nej till OS, behöva skicka fler spelare.

– Det SHL gör är att vi har ett alternativt spelprogram klart, säger Johan Hemlin, sportchef på SHL, till SVT Sport.

Antalet konstaterade covidfall i amerikanska NHL har ökat och många matcher har skjutits upp. I går rapporterade ligan att inga amerikanska och kanadenesiska lag kommer ställas mot varandra fram till annandagen. Det är därmed oklart om det blir några NHL-spelare i Peking-OS.

Spelarna ska under måndagen rösta i frågan, enligt Aftonbladet.

OS i Peking 2022

”NHL och NHLPA (spelarfacket) diskuterar frågan (...) och väntas kunna ge ett slutgiltigt beslut inom de närmaste dagarna”, skriver NHL i ett uttalande.

”Ligger ett program”

Johan Hemlin, sportchef på SHL, förklarar att man har en plan för om fallet blir så att OS går av stapeln utan NHL-spelare.

– Vi har dialogen med NHL, men vi har ingen mer information än det som är offentligt. Det SHL gör är att vi har ett alternativt spelprogram klart, om det är så att NHL inte medverkar i OS. Det ligger ett program som berör ungefär 33 matcher. Några kommer att flyttas och några matcher ligger kvar (under perioden), säger han till SVT Sport.

– Det är lite färre matcher som ligger under perioden redan från start. Men sedan har vi i samråd med klubbarna bestämt om och hur man flyttar eventuella matcher, det beror på hur OS-uttagningarna ser ut i alla deltagande länder.

”Upp till spelaren”

Hemlin menar att SHL som organisation är förberedd.

– Nu har vi ett alternativt skuggschema som ligger förberett, säger han och fortsätter:

– Det påverkar oss, men sedan så har vi en pandemi också.

Kan det bli så att ni inte heller släpper spelare då?

– Vi är inte i den positionen, så att säga. Om en spelare blir kallad till landslagsuppdrag så är det upp till spelaren att hantera det.

KLIPP: Loob kritiserar NHL: ”Ställer till det för alla” (9 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet