Renberg: ”Sverige och Kanada har imponerat mest”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var underdog inför mästerskapet men med bara en match kvar i gruppspelet har Juniorkronorna imponerat på experterna och tagit tre vinster.

– Målvaktsspelet är fantastiskt och Sverige släpper till väldigt lite målchanser, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Under nyårsnatten ställs Sverige mot Kazakstan i den sista gruppspelsmatchen. De har vunnit samtliga sina tidigare matcher och går nu för gruppsegern.

–Det är mycket kvar men de lag som har imponerat så här långt är Sverige och kanske Kanada, säger Mikael Renberg.

JVM i ishockey

Men att Sverige skulle imponera i gruppspelet var inte självklart på förhand.

– Det är lite överraskande. Innan var de jämfört med tidigare lag inte jättestarka men just defensiven tycker jag har sett väldigt bra ut, målvaktsspelet är fantastiskt och Sverige släpper till väldigt lite målchanser så det ser bra ut såhär långt.

”Ersson har varit fantastiskt bra”

– Samuel Ersson i mål har varit fantastiskt bra, klar uttalad etta, jag tror inte att kommer att stå mot Kazakstan utan kommer förmodligen få vila då. Han är målvakten de kommer att gå med i slutspelet.

Vinner Sverige gruppen väntar troligen Schweiz i kvartsfinalen. Men de är inte ett av de lag som han håller som favoriter i ett slutspel.

”Sverige har goda chanser”

– De jag är oroliga för det är Kanada och Finland, sen tycker jag att Sverige är där uppe och ska vara bland de absolut bästa lagen.

– Jag tror att Sverige har bra chans att ta sig åtminstone till semifinal.

Inför den avgörande matchen mot Kazakstan har Sverige 47 gruppspelsvinster och kan ta hem gruppsegern för tolfte året i rad.

– Den här sviten Sverige har på en massa obesegrade matcher, det är klar att det är imponerande men det betyder i slutändan inte så mycket om man inte tar medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet