Markström räddade segern till hårt pressat Vancouver

Trots en stark upphämtning av New York Rangers blev det 3-2 till Vancouver på Madison Square Garden. En seger kanadensarna kan tacka Jakob Markströms uppoffrande räddningar för.

– De sista tio minuterna är riktigt tuffa, då var det bara att ge allt, säger svenske målvakten efteråt.

Det var Vancouver som tog kommandot i söndagens sverigebetonade NHL-möte. På varsin sida isen vaktade Henrik Lundqvist och Jakob Markström målstolparna, för Markström första matchen från start sedan förra lördagen.

Och 29-åringen från Gävle fick en drömstart med sitt Canucks. 3-0 innan första perioden var över där Elias Pettersson stod för två assist, en revansch efter gårdagens poänglösa förlust mot New Jersey.

Fasts reduceringsmål väckte liv i Rangers

Men sedan förändrades matchbilden rejält. I mittperioden kom den viktiga reduceringen för Rangers i numerärt underläge, när Jesper Fast gjorde sitt andra mål för säsongen – en styrning av Jacob Troubas hårda skott från blålinjen.

Ett mål som gav hemmalaget mersmak. Slutronden blev en enda lång forcering från Rangers.

Vancuver ordentligt tillbakastressade

Fast och Mika Zibanejad fixade två nya svenskpoäng när de låg bakom Artemij Panarins 2–3-reducering. Det var stundtals spel mot ett mål, men trots 17–6 i skott i tredje perioden lyckades inte Rangers överlista Markström som offrade allt för att hålla tätt.

– Han gör en jättebra sista period, för Vancouver spelar bara av tiden här. Det är jättesvårt när man kommer in i den mentala inställningen, då blir man ordentligt tillbakastressad, kommenterar SVT:s expert Mikael Renberg.

Totalt motade Markström 38 skott och utsågs till matchens bästa spelare.

– Fråga inte hur, men vi fick jobbet gjort. De sista tio minuterna är riktigt tuffa, då gav alla bara allt de hade och det var härligt att se, säger Markström i en matchintervju.