Sverige klart för JVM-final. Foto: Bildbyrån

Sverige klart för JVM-final – tog revansch på USA

Sverige är klart för final i JVM.

Det var svenska drömminuter i andra perioden som fällde avgörandet.

USA fick se sig besegrade med 2-1 efter en jätterysare.

Sverige ställdes mot USA i gruppspelet och förlorade då med 6-3. Laget var därmed revanschlystet inför semifinalen. Men efter en stark svensk start var det sedan USA som gjorde matchens första mål.

Det var en bjudning som ledde fram till USA:s ledningsmål, då Sverige tappade pucken bakom eget mål. Framför kassen blev flera amerikanska spelare omarkerade, och Lucia DiGirolamo kunde från nära håll sätta ett backhandsskott in i svenska kassen.

JVM i ishockey

Sverige gick således till den första periodpausen i underläge, men i andra kostade utvisningar USA dyrt. En svensk kvittering kom efter drygt fyra minuter spelade, då det var spel i fem mot tre. Mira Jungåker avslutade utifrån och pucken letade sig in i mål.

USA tilldömdes felaktigt mål

Därefter dröjde det bara drygt två minuter innan Sveriges juniordamer hade ledningen i matchen. Även då spelade Sverige powerplay och Astrid Lindeberg avslutade med ett nytt distansskott. En stark andraperiod av Sverige och till paus i ledning.

I den tredje perioden var det ett passivt Sverige på isen. USA hade övertaget, och det dömdes också mål vid ett tillfälle, men efter granskning var det tydligt att pucken inte var i mål.

”Helt underbart – vilket gäng”

Sverige lyckades sedan hålla undan i avslutningen, mycket tack vare Felicia Frank i kassen, och med 2-1 på tavlan vid slutsignal kunde juniordamerna fira en finalplats.

– Fantastiskt glad, självklart, det är inget snack om den saken. Vilken laginsats, vilken tävling genom hela 60 minuter. Det är helt underbart, vilket gäng. Men de är inte färdiga, det är en match kvar, säger förbundskapten Andreas Karlsson i SVT.

Frank själv säger följande om känslorna efter slutsignal:

– Det är bara glädje. Nu ska vi gå ut och visa att vi kan slå Kanada också, säger hon.

Sverige har en JVM-final i bagaget, som ledde till silver 2018. USA har aldrig tidigare missat final.

Finalen spelas under söndagen med start 20.00. Motståndet bestäms i kvällens semifinal mellan Kanada och Finland.