”Snart har alla elitklubbar ett damlag” säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

Tommy Boustedts svar på finska kritiken: ”Var tvungna att ställa in”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen hävdar att Sverige ställde in fyrnationsturneringen för att spara pengar.
Det dementerar den svenske generalsekreteraren Tommy Boustedt bestämt.
Han hävdar att förbundet verkligen ville att turneringen skulle spelas.
– Det är en stor förlust för svensk damishockey att den inte blir av, säger han.

Det skäl som det svenska ishockeyförbundet angav till att ställa in turneringen i Luleå var att motståndarnationerna – Finland, USA och Kanada – var tvungna att ges tid att planera sina resor.

Den förklaringen köper inte Mustonen, som i stället tror att det svenska förbundet såg en chans att spara pengar.

Men det dementeras nu bestämt av svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– För tre veckor sedan så ville USA och Kanda veta om turneringen skulle bli av, för det är ju en ganska stor grej att boka in 40-talet personer från USA och Kanada till Luleå, och de visste att vi var inne i en förhandlingsprocess. Då frågade vi om vi kunde få en veckas respit för att kunna fråga Sico (spelarfacket) om spelarna kunde tänka sig att spela även om vi inte var färdiga med förhandlingen, förklarar Boustedt för SVT Sport, och fortsätter:

– Men vi fick svaret att de inte kunde säga att de skulle vara tillgängliga. Och eftersom USA och Kanada ville ha svar så var vi tvungna att meddela att de inte kunde garantera att de skulle spela. Så då var vi tvungna att ställa in det. Och det tycker vi är en stor förlust för svensk damishockey, då USA, Kanada och Finland är de tre bästa länderna och det hade varit en enorm möjlighet för Damkronorna att få spela mot de bästa.

Så du kan helt och hållet dementera att ni ställde in turneringen för att spela pengarna?

– Alltså, vi har ju inte övertalat, men verkligen sålt in den här turneringen till USA och Kanada. Det är en stor grej att få  USA och Kanada till en turnering. Så det är väldigt tråkigt. Så om vi för ett halvår sedan jobbade hårt för att få hit dem, då ville vi ju inte ställa in turneringen nu.

– Och vi frågade ju faktiskt Damkronorna om de kunde spela även om vi inte var överens om ett nytt avtal. Men det ville de inte lova.

”Inget positivt”

Boustedt har dock förståelse för om andra nationsförbund tappar förtroendet för Sverige efter att de tvingats ställa in två turneringar på kort tid.

– Det är ju inget positivt att det har hänt, och det är ingen bild som vi på något sätt har försökt att skapa. Så det här är så klart ingenting som är bra, säger han, men lägger till att det hade kunnat vara värre:

– Hade vi inte ställt in turneringen nu, utan tvingats ställa in bara några dagar i förväg – det hade kunnat vara det värsta som hade kunnat hända. Det var ju det som hände i förra turneringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.