Oscar Fantenberg kramar om Magnus Hellberg Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor vann enkelt – nu väntar Finland

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien vållade inte några större problem för Tre Kronor.

Seger med 4-1 – och nu är siktet inställt på söndagens gruppfinal mot Finland.

– Vi vill ju vinna alla matcher vi spelar, jag såg finländarnas match i går (6–2 över Slovakien), det blir en utmaning. De är skickliga och spelar snabbt, säger Max Friberg till TT.

Helt chanslöst var inte Slovakien även om siffrorna skvallrar om det. Faktum är att de inledde matchen bra och satte den svenska målvakten Magnus Hellberg på prov vid mer än ett tillfälle i den första perioden, men ju längre matchen led desto mer tog Sverige över.

– Det är jättekul att spela, jag njöt av att vara ute på isen i dag, säger Hellberg till TT.

OS i Peking 2022

1-0 kom efter 11,22 i den första perioden. Målskytt: Joakim Nordström, snyggt framspelad av Lukas Bengtsson. 2-0 gjorde Lucas Walllmark efter 18,10 i spel fem mot tre, hans tredje mål in turneringen. Och innan den första perioden var över hann Tre Kronor med att mer eller mindre punktera matchen i och med Max Fribergs 3-0-mål.

– Det blev lite ryckigt med alla utvisningar, men i första perioden fick vi en del fem mot fem och gjorde det bra. Vi fick fast pucken och använder den ”långa zonen”, alltså vi använder backarna och tar hand om returlägen, säger Max Friberg till TT.

Nollan sprack i slutet

Slovakien försökte visserligen göra match av det hela, men Sverige var för stabilt i defensiven samtidigt som Magnus Hellberg i målet fortsatte att stoppa de puckar han fick emot sig. Det skulle dröja ända till 18,18 av den sista perioden innan Hellbergs nolla sprack, men då hade Sverige redan gjort 4-0 i öppen kasse genom Carl Klingberg så dramatiskt kan man inte påstå att det blev.

– Man vill hålla nollan, men huvudsaken var att vi vann. Det är det viktigaste. Sedan att det händer i slutet av matchen, då känns det onödigt, säger Hellberg.

Segern innebär att Sverige nu kommer att spela gruppfinal mot Finland på söndag, vinnaren är garanterad en plats i kvartsfinalen, förloraren kan tvingas till att spela åttondelsfinal då det bara är den bästa tvåan i de tre grupperna som går vidare direkt till kvarten.

– Det är en extra vilodag att samla krafter. Att spela sju matcher på tio dagar som det annars blir, gör man ju helst inte. Men måste man får man klara det också, säger Friberg.

Olympiska spelen

Sverige

4 - 1

Slovakien

3-0, 0-0, 1-1
Wukesongstadion, Peking
Publik: 653

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet