Tre Kronor vann rysarpremiär mot Lettland

Tre Kronor såg ut att gå mot en komfortabel premiärseger mot Lettland.

Men trots 3–0 efter drygt halva matchen blev det en rysare.

Men Sverige kom till slut undan med en 3–2-seger.

Hade det inte varit för en fantastisk räddning av Lasse Johansson efter en snabb sidledsförflyttning i slutsekunderna på Uvis Janis Balinskis direktskott hade matchen gått till förlängning.

– Man var väl inte riktigt beredd på att de skulle få ett sånt pass bra läge med några sekunder kvar. Jag såg att han stod fri på bortre så jag bara tryckte över och hinner dit och täcka. Det var skönt, sade han.

OS i Peking 2022

Lettland ses av många som det sämsta laget i Sveriges OS-grupp.

Och det såg länge bra ut. Lucas Wallmark gav, efter en passning av Pontus Holmberg från bakom mål, Sverige ledningen knappt halvvägs in i den första perioden.

Lander satte tvåan

Därefter tog svenskarna över matchen helt. Och när lagkaptenen Anton Lander, fint framspelad av Mathias Bromé, redan 30 sekunder in i den andra perioden gjorde 2–0 såg det minst sagt bra ut.

Och när Wallmark slog till med ett direktskott på en retur 13.39 in i den andra perioden räknade nog de flesta med en enkel svensk seger.

Två reduceringar

Men så blev det inte. Med knappt fyra minuter kvar att spela av den andra perioden satte Renars Krastenbergers 1–3, och med knappa kvarten kvar av slutperioden satte Nikolajs Jelisejevs en retur för 2–3.

Svenskarna var tydligt skakade, och Lettland pressade stundtals på bra för en kvittering.

Och med spel sex mot fem fick Lettland ett jätteläge, med bara sekunder kvar. En lett passade rakt över offensiv zon till en lagkamrat som sköt ett stenhårt direktskott, men målvakten Lars Johansson räddade och Sverige vann med 3–2.