Antin Lundell och Topi Niemeläs Finland fick jubla flera gånger mot Ryssland. Foto: Jason Franson/AP/TT

Finland vände och tog JVM-brons

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland körde över Finland i början av matchen.

Men trots den överlägsna starten och 1–0 blev det finskt JVM-brons.

– Ett välförtjänt brons, säger SVT Sports expert Nils Ekman.

Finland är tillbaka på junior-VM:s prispall.

Laget vann nattens bronsmatch mot Ryssland med 4–1.

JVM i ishockey

– Synd att vi inte kunde gå till finalen, men i dag kunde vi visa hur bra vi är och ta med oss bronset hem, säger lagkaptenen Anton Lundell till SVT Sport.

Ryssland bäst i början

Men att det skulle bli så var det nog få som trodde i början av matchen. Ryssland körde över Finland inledningsvis och tog rättvist ledningen, då Olja Safonov tog hand om en retur och stötte in 1–0 efter drygt sex minuter.

Ryssland kontrollerade början av matchen totalt, och det dröjde ända till den elfte minuten innan Finland ens fick till ett skott på mål.

Men Finland spelade upp sig, och fem minuter in i den andra perioden styrde stjärnan Anton Lindell in ett skott från Topi Niemelä och matchen var kvitterad.

Den tredje perioden var jämn, men gick i finsk favör efter att Mikko Petman påpassligt styrt in ett backskott från Eemil Viro.

Ryssland tryckte på för en kvittering i slutminuterna och skapade hård press, men den stabile målvakten Kari Piiroinen höll tätt, och när storstjärnan Lundell med en och en halv minut satte 3–1 i öppen kasse var det klart.  Innan matchen var slut hade även Juuso Pärssinen satt 4–1 i öppen kasse.

– Roligt! Att få vinna medalj i VM är något som man alltid kommer att komma ihåg, säger lagkaptenen Anton Lundell till SVT Sport.

I t– re matcher i rad har vi kommit bakifrån, och har kunnat vinna två av dem.

Senast Finland tog medalj var 2019 i Vancouver, då laget vann finalen mot USA.

– Otroligt starkt och imponerande! Kul för Finland, grattis, säger SVT Sports expert Nils Ekman, och fortsätter lite senare:

– En väl utförd turnering. De var uträknade innan turneringen och var uträknade i hur de har börjat matcher här. Men de har vänt på skutan gång på gång och nu har de sin medalj.

JVM

Finland logo

Finland

4 - 1

Ryssland logo

Ryssland

0-1, 1-0, 3-0
Edmonton
Publik: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet