Anna Bernholm. Arkivbild. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Svenska stjärnan Anna Bernholm jagar OS-medalj – utan korsband

Uppdaterad
Publicerad

Är det möjligt att vinna OS-medalj utan korsband?

För judokan Anna Bernholm är svaret givet:

– Jag satsar på medalj, det gör jag.

En stor del av korsbandet skadade hon i Paris och det lilla som var kvar under ett läger i Österrike.

Nu får Anna Bernholm klara sig utan korsbandet i höger knä.

Tokyo 2020

För 29-åringen förändrar det ingenting.

Hon fortsätter att sikta på medalj i judons 70-kilosklass i Tokyo-OS som är uppskjutet till i sommar.

– Medalj på OS? Det är ju det största man kan få inom judon, där står OS högst upp av alla tävlingar. Det är klart att det är svårt men det är något som jag satsar på, säger hon.

– Det är klart att det inte var ett kul besked att få, för ett korsband kan ju vara ganska bra att ha. Men som det känns nu tror jag absolut att det kommer att gå att köra utan också.

Ingen operation

Anna Bernholm rankades hösten 2019 som tvåa i världen, togs som en av de första svenskarna ut till OS och sågs som ett stort medaljhopp i Tokyo.

Sedan började raset.

I februari 2020 skadade hon korsbandet i grand slam-tävlingen i Paris. Diskussionerna om operation var omgående i gång men då Bernholm var sjuk i nästan tre månader blev det aldrig aktuellt, och sedan ansåg Sveriges olympiska kommittés (SOK) läkare att hon var tillräckligt stabil i knäet, att det var så pass bra att hon det skulle funka att köra så fram till OS.

– De var kluvna, de var inte helt säkra men med tanke på situationen och hur lång tid det hade gått tyckte de att det var bäst att inte operera, säger landslagschefen Robert Eriksson.

TT: Och med facit i hand …

– Ja, då skulle man ha gjort det förra sommaren. Men det är lätt att säga nu.

Under förra årets novemberläger i Österrike fortsatte Anna Bernholms motgångar.

– Hon kom fel i en situation och stukade knäet igen. Det lilla som var kvar av korsbandet gick av där. Nu har hon inget alls, säger Eriksson.

”Spöka fram till OS”

Den senaste skadan höll Bernholm borta från träningen fram till mitten av januari. Nu är hon tillbaka på mattan men hur planeringen ser ut fram till Tokyo-OS är just nu ett oskrivet blad.

Det är osäkert om det ens blir någon tävling innan OS.

– Jag skulle kunna tänka mig att spara mig till OS, säger Anna Bernholm.

”Andra förutsättningar”

TT: I så fall blir du utan tävling sedan februari i fjol, det är lång tid.

– Det viktigaste för mig är att kunna träna bra, vilket jag kan göra. Jag kommer upp i mängd och har bra kvalitet i träningen som jag gör nu.

TT: Så tävlingar spelar ingen roll?

– Hade mitt knä varit helt hade det bästa varit att tävla på och följa en annan plan, den planen som de andra har. Men ibland får man andra förutsättningar och då måste man lägga upp en plan som passar bäst. I mitt fall kanske det är att spara mig till OS.

ARKIV: Michelle Coleman: ”Många som behöver vaccin mer än oss idrottare” (9 mars 2021)

Fakta: Anna Bernholm

Född: 5 mars 1991

Klubb: Frövi Judoklubb

Världsrankning: Tia i 70-kilosklassen. I september 2019 klättrade hon till andra plats, vilket är den högsta rankningen för en svensk judoka hittills.

Aktuell: Fortsätter OS-satsningen trots två korsbandsskador i höger knä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet