Matilda Algotsson Foto: TT Nyhetsbyrå

Algotsson OS-kvalar i konståkning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Matilda Algotsson, 19, som får representera Sverige i OS-kvalet i Tyskland i slutet av september.

– Helt rätt, hon är i klart bäst form just nu, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

Trots att Joshi Helgesson är den mest meriterade är det Matilda Algotsson som presterat bäst och som kommer att få slåss om en OS-biljett i kvalet i Tyskland.

– Matilda representerar Sverige i Oberstdorf då hon uppnått de bästa tävlingsresultaten under hösten och visar på en god form, säger Anna Hörnqvist, sportchef i konståkningsförbundet, i ett pressmeddelande.

OS i Pyeongchang 2018

Och SVT:s expert Lotta Falkenbäck delar förbundets bedömning.

– Det är helt rätt, hon är i klart bäst form just nu. Hon har höjt sig i den tekniska biten och gör hon vad hon kan har hon chans att ta en av de sex platserna till OS, säger hon.

Sex OS-biljetter

De nationer som ännu inte säkrat en plats till Pyeongchang 2018 har chans att knipa en av sex vid Nebelhorn Trophy i Obertsdorf, Tyskland. Men det är nationen som får platsen, inte åkaren. Om Algotsson kvalificerar Sverige är det senare upp till SOK att utse vem som får tävla i OS.

– Man måste ta den som är i bäst form just nu. Det är ett taktiskt val från Sverige. Men det är fortfarande tidigt på säsongen, säger Falkenbäck som menar att Joshi Helgesson mycket väl kan ha presterat bättre när det är dags att utse vem som får tävla i OS – om Sverige tar sig dit.

Alexander Majorov är sedan tidigare klar till OS-kvalet på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet