Foto: TT

Hot och förtal – valberedningen anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att vara infekterat i svensk konståkning. Efter förbundsmötet där ordförande Katarina Henriksson inte blev omvald, har två i valberedningen anmält flera personer till förbundets etik- och diciplinnämnd för hot och förtal.

De senaste månaderna har kritik riktats mot Svenska konståkningsförbundets styrelse med dåvarande ordföranden Katarina Henriksson i spetsen. 

I början på juni visade en granskning av SVT Sport att Svenska konståkningsförbundet fått reda på missförhållanden inom sporten vid minst 15 tillfällen under tolv års tid, men inte agerat. Kort efteråt visade en extern utredning att det förekommer missförhållanden inom sporten så som emotionella övergrepp och vikthets mot åkare.  

Inför förbundsmötet i slutet av september ansåg flera distrikt att Henriksson, som var valberedningens förslag till ny ordförande, inte var valbar eftersom hon fått betalt av förbundet för uppdrag hon fått av styrelsen. Detta stred, enligt distrikten, som fick rätt på förbundsmötet, mot förbundets stadgar som säger att styrelsemedlemmar inte får vara anställda. 

Nu kan SVT Sport avslöja att två medlemmar i Svenska konståkningsförbundets valberedning anmält flera personer med koppling till svensk konståkning till förbundets etik- och disciplinnämnd. 

Hänvisar till ett antal mejl 

I anmälan, som SVT Sport tagit del av, menar anmälarna att de utsatts för förtal och hot. 

De hänvisar till ett antal mejl som de anmälda personerna skickat till valberedningen under och efter deras arbete med att föreslå en ny styrelse. 

Enligt anmälarna innehåller mejlen försök att påverka valberedningen i arbetet med att föreslå en ny styrelse. Valberedningen menar också att det antyds att de står i beroendeställning till Katarina Henriksson för att själva få prestigefyllda uppdrag inom konståkningen. 

Anmälarna menar att detta påstående ”kan liknas vid förtal”. 

Som ett exempel på hot tar valberedningen upp ett mejl där en person skrivit att hen kommer att offentliggöra dokument som visar att valberedningen begått felaktigheter i sitt arbete om de föreslår Henriksson som ny ordförande.  

Anmälan ska nu handläggas av konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd.

KLIPP: Missförhållande inom svensk konståkning på 90 sekunder (5 juni 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.