Katarina Henriksson.

Hon röstades bort: ”Ett mycket turbulent möte”

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Henriksson fick lämna sin ordförandepost.

Medlemmarna röstade bort henne.

– Det var inte väntat, säger hon till SVT Sport.

Svenska konståkningsförbundet hade i lördags årsmöte där en ny ordförande skulle röstas fram. Den tidigare ordföranden Katarina Henriksson ansågs inte vara valbar och kunde därför inte röstas fram på nytt.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt, den här frågan om valbarhet. Det var inte väntat eftersom jag vet att om man ska tolka stadgarna om valbarhet så gäller det dagen för mötet. Men ja, det är lite skönt med lite ledig tid, säger hon till SVT Sport.

Olika tolkningar av stadgarna

Inför mötet uppstod en konflikt inom konståknings-Sverige. Enligt förbundets stadgar får ingen i styrelsen vara anställd, men ordföranden Katarina Henriksson har ändå fått betalt. Inte som lön, utan som arvode på över en miljon kronor på två år för uppdrag hon fått av styreslen.

Det gillades inte av alla, och inför mötet ansåg flera konståkningsdistrikt att Henrikssons arvoden var olämpliga.

Valberedningens förslag till ordförande var Henriksson och tillsammans med styrelsen menade de att hennes uppdrag var tillfälliga.

– Det handlar om att jag har arbetat väldigt mycket med vissa frågor som styrelsen bedömt att vi har haft ett behov av att stärka upp. Det har varit turbulent med missförhållanden, externa utredningen och personalomsättningen under de sista två åren, säger hon.

Trots styrelsen och valberedningens motivering röstade en majoritet av medlemmarna mot hennes valbarhet.

– Det blev ett mycket turbulent möte och jag tror inte det var tydligt att valbarheten gäller när man röstar och inte om vad som hänt tidigare, säger Henriksson.

Osäker inför fortsatta arbetet med VM

Hon är fortsatt ordförande i förbundets dotterbolag som arbetar med VM 2021 som ska arrangeras i Sverige. Hur hennes roll kommer se ut i det bolaget framöver vet hon inte.

– Styrelsen är alldeles ny och jag har inte hört av dem alls.

Vill du vara kvar?

– Det får jag ta ställning till när jag får frågan.

Däremot så blir hon med största sannolikhet kvar inom sporten på ett eller annat sätt.

– Jag har hållit på med det här i hela mitt liv så jag ser att jag kommer göra något i någon roll. Jag är domare och controller och nu när jag inte längre är ordförande kan jag utöva det på ett annat sätt, säger Katarina Henriksson.

Klipp: Missförhållanden inom svensk konståkning på 90 sekunder (4 juni 2020):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larmet inom svensk konståkning på 90 sekunder Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer