Katarina Henriksson kunde inte väljas om till ny ordförande. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

SVT Sport avslöjar: Turbulenta konståkningsmötet överklagat

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att vara infekterat i svensk konståkning.

Efter årsmötet där ordförande Katarina Henriksson inte blev omvald, kan SVT Sport nu avslöja att en förening överklagat årsmötet till Riksidrottsnämnden.

– Årsmötet följde varken agendan eller stadgarna, säger föreningens ordförande.  

I slutet av september blev Helena Rosén Andersson vald till ny ordförande i Svenska konståkningsförbundet efter att medlemmarna röstat om att Katarina Henriksson, som var valberedningens förslag, inte kunde bli omvald.

Anledningen till det var att Henriksson, förbundets ordförande mellan 2012 och 2020, fått betalt för uppdrag hon fått av styrelsen. Detta stred enligt distrikten, som alltså fick rätt på årsmötet, mot förbundets stadgar som säger att styrelsemedlemmar inte får vara anställda.

”Beslutsgången blev manipulerad”

Men det var långt ifrån alla medlemmar som ansåg att Henriksson inte var valbar. Och nu har en förening överklagat genomförandet av årsmötet till Riksidrottsnämnden (RIN).

– Formerna för årsmötet följde inte den fastställda agendan och inte heller förbundets stadgar följdes. På så visa blev beslutsgången helt enkelt felaktig eller manipulerad, säger föreningens ordförande till SVT Sport.

Föreningsordföranden bestrider inte resultatet av ordförande men menar att det aldrig borde ha röstats om Henriksson var valbar eller inte.

Handläggningen inte igång än

– Enligt valberedningen hade hon inga uppdrag dagen då årsmötet hölls. Och det är situationen på dagen omröstningen är som gäller helt enkelt, så den omröstningen är helt stadgevidrig. Vi borde ha röstat på valberedningens förslag eller på de andra som var nominerade till ordförandeposten.

Överklagan skickades till RIN i mitten av oktober. RIN inväntar just nu handlingarna från årsmötet från Svenska konståkningsförbundet och först efter det kan handläggningen komma igång.

Vill ni att årsmötet ska ogiltigförklaras?

– Utfallet får RIN sköta enligt de regler och riktlinjer de har. Vi vill markera att det inte får gå till så här i en välorganiserad och fungerade organisation, säger föreningensordföranden.

Kritik mot styrelsen

Det har stormat i svensk konståkning en längre tid. Inför årsmötet i september riktades kritik mot konståkningsförbundets styrelse med dåvarande ordföranden Henriksson i spetsen.

I början på juni visade nämligen en granskning av SVT Sport att konståkningsförbundet fått reda på missförhållanden inom sporten vid minst 15 tillfällen under tolv års tid, men inte agerat.

Kort efteråt visade en extern utredning att det förekommer missförhållanden inom sporten så som emotionella övergrepp och vikthets mot åkare. 

Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning (4 juni, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.