Anders Ygeman och 25 andra idrottsministrar är överens om att stänga ute Ryssland från internationella tävlingar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Idrottsministrar överens om sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsministrar från 26 nationer, däribland Sverige, är överens om att stänga ute Ryssland och Belarus från internationella tävlingar.

Man vill också hindra ryska pengar att hamna i idrottens ekonomi.

ARKIV: IOK vill stoppa ryska idrottare (28 februari):

Idrott och politik

Den brittiska kulturministern Nadine Dorries höll i videomötet tillsammans med idrottsministern Nigel Huddleston. Med på mötet var idrottsministrar från nationer som USA, Japan och Kanada samt ett antal EU-länder, bland annat Anders Ygeman (S) från Sverige, skriver sajten Inside the games.

Redan för en dryg vecka sedan lämnade Ygeman över ett förslag till EU om att verka för ett gemensamt beslut om att stänga ute ryssar och belarusier. EU har ännu inte tagit något beslut i frågan. Men ett stort antal internationella idrottsförbund har redan beslutat om att stänga av dessa länder från tävlande internationellt. Bland annat har Internationella olympiska kommittén uppmanat idrotterna att stänga ute ryssar och belarusier.

De 26 idrottsministrarna enades om att verka för samma sak, vilket blir mer som en markering. Dessutom vill man hindra att pengar från den ryska staten hamnar inom idrottens ekonomi.

Ministrarna ska också uppmana ländernas nationella idrottsorganisationer ska visa solidaritet med det ukrainska folket.

ARKIV: Ygeman: ”Mörk period för Europa” (24 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet