Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Johaug vände i tiondelsdrama – vann efter stark avslutning

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vände ett stort underläge mot Kerttu Niskanen och vann med 0,4 sekunders marginal på 10 km klassiskt. De svenska åkarna floppade och var långt från medalj.

– Det var förfärligt och nervpirrande att följa klockan som räknade ner, säger Johaug.

Finska ledare vrålade svordomar när Niskanen var hårfint för sent ute. Ett tag låg Johaug elva sekunder efter Niskanen i spåret, finländskan hade dessutom Johaugs tider att gå på.

– Jag är lite i chock, man kan kalla det ett tätt lopp. Jag hade tiondelarna på min sida och det var väldigt, väldigt skönt att vinna guldet här. Det blev verkligen spännande och jag klarade av att ta många sekunder på slutet. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag hade som mål att ta ett guld och nu har jag två, säger Johaug till norska Discovery.

OS i Peking 2022

När Natalija Neprjajeva gått i mål som fyra, en tiondel efter trean Krista Pärmäkoski kunde Johaug släppa lös glädjevrålet i målfållan. Det var ett helt annat mycket mer dramatiskt guldlopp än när Johaug defilerade hem skiathlonen över 15 km i lördags.

Efter loppet kom sedan ”chockerande” uppgifter om att det var hennes sista lopp.

Ebba: ”Betydligt mer nöjd än i lördags”

Ebba Andersson, som hade medaljhäng, var bästa svenska som sexa, 51 sekunder efter Johaug. Karlsson var hela 1.22 efter som tolva.

– Jag är betydligt mer nöjd än i lördags och är glad över min prestation även om det inte räckte till en medalj som var mitt mål och dröm. Distanserna på den här höjden tar ut sin rätt och jag räckte inte till för att vara med och kämpa om medaljerna, säger Andersson.

Vid den första mellantiden efter 1,3 km var Johaug, Karlsson och Andersson samlade inom 2,6 sekunder. Natalija Neprjajeva gick ut stenhårt och var 13-15 sekunder före den trion.

Vid 5 km var Niskanen 0,6 före Johaug, något som utökats till elva sekunder en dryg kilometer senare.

– Det kändes segt och det var inte alls den känsla jag ville ha. Jag är förvånad över att det kändes så dåligt, säger Charlotte Kalla som blev 20:e, 2.01 efter täten. Emma Ribom var två sekunder före som 19:e.

KLIPP: Här vinner Johaug 10 km klassiskt – tung svensk dag igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet