88 procent av de kvinnliga åkarna motsätter sig förslaget om samma distanser som herrarna Foto: Bildbyrån

Majoritet av åkarna motsätter sig beslut om samma distanser

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar det internationella skidförbundet (Fis) beslutet om damerna ska köra lika långa distanser som herrarna i världscupen.

Ett beslut som en majoritet av åkarna motsätter sig enligt en undersökning NRK tagit del av.

– Vi kommer att rösta emot detta förslaget i Milano, säger Virginia de Martin Topranin, representant för världscupåkarna till NRK.

Förra veckan beslutade röstade Fis längdkomitté ja till samma distanser för dam- och herråkarna i världscupen. 57 procent röstade ja samtidigt som 36 procent röstade nej.

– Det är ett viktigt och historiskt beslut. För mig berättar vi nu en historia om att kvinnor inte är lika starka som män, det vill jag ändra på, sa kommittéchefen Vegard Ulvang då.

Det slutliga beslutet om distanserna kommer att tas på Fis-kongressen i Milano under onsdagen.

Nästan nio av tio säger nej

Men frågan är om de aktiva åkarna tycker samma som det internationella längdförbundet.

Norska NRK har tagit del av den årliga undersökningen som görs bland världscupåkarna. 114 idrottare från 25 olika nationer, med i genomsnitt sex års erfarenhet från världscupen har svarat på undersökningen.

På frågan om män och kvinnor ska åka samma distanser svarade hela 73 procent nej. Kollar man bara svaren från de kvinnliga utövarna var den siffran uppe på hela 88 procent.

”Det var lite överraskande”

Virginia de Martin Topranin, som är representant för världscupåkarna, är överraskad över resultatet.

– Vi frågade om nästan samma sak för några år sedan, och då var åkarna mer för samma distanser. Plötsligt blev resultatet annorlunda i år, så det var lite överraskande för oss.

Virginia de Martin Topranin kommer att vara på plats under Fis-kongressen i Milano under dagen.

– Det är jätteviktigt att vi får säga vår åsikt. Martti Jylhä, som är representant för utövarna tillsammans med mig, kommer att rösta emot detta förslaget i Milano. Vi har gjort allt vi kan i det här fallet.

Heidi Weng kritisk

Norska åkaren Heidi Weng har varit tydlig med att hon inte stöttar beslutet till samma distanser för kvinnor och män.

– Jag är inte för förslaget. Det tar längre tid för oss att åka samma distanser och vi är ute längre än killarna. Så jag hoppas att det inte kommer hända. För att få upp spänningen borde vi köra 7,5 eller 5 kilometer. Då blir det fler som slåss om pallen, säger hon enligt NRK.

Klipp: Linn Svahn om att lämna landslaget: ”Vill göra det på mitt sätt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn om att lämna landslaget: ”Vill göra det på mitt sätt” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.