Anne Kjersti Kalvå: ”Jag hamnade i en fälla” Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Anne Kjersti Kalvå berättar om tunga fjolårssäsongen: ”Blev för smal och åt för lite”

Uppdaterad
Publicerad

Succén 2022 följdes upp av en tung fjolårssäsong.

Nu berättar Anne Kjersti Kalvå varför.

– Jag blev för smal och åt för lite, säger den norska längdskidåkaren.

Anne Kjersti Kalvå hade ett succéartat VM i Planica 2023. Under sitt andra internationella mästerskap i karriären tog norskan tre medaljer – silver på tremilen och sprintstafett, och hon var dessutom ankare i det norska laget som tog guld på den långa stafetten.

Framgångarna gjorde att Kalvå ville mer, men fjolårssäsongen var till stora delar en besvikelse. Norskan avslutade visserligen säsongen med en tredjeplats i Falun, men i övrigt var hon långt i från pallen.

Nu berättar hon om vad som skedde efter succésäsongen.

– Jag var så ivrig att ta nästa steg. Jag blev för smal och åt för lite. I kombination med för mycket träning blev jag en sorts maskin. För min del var detta inte medvetet. Jag hamnade i en fälla som fick mig att slå på, säger hon till VG.

”Jag tänjde på gränserna”

Kalvå är tydlig med att det inte var något medvetet val att gå ner i vikt, och förklarar vidare att hon nu har fått ordning på balansen mellan träning och mat.

– Du måste tåla träning och hålla dig frisk. Jag är glad att jag kan se det så. Det finns andra som inte kan göra det. Men jag kan vara ärlig att jag tänjde på gränserna och blev för smal för tidigt.

Kalvå är inte den enda i det norska landslaget som haft problem med balansen mellan träning och mat. Ingvild Flugstad Östberg har missat flera säsonger på grund av att hon inte har uppfyllt hälsokraven för att få tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.