OS-silver för Kalla bakom Haga

Uppdaterad
Publicerad

Ragnhild Haga stod för en imponerande prestation då hon slog förhandsfavoriterna Charlotte Kalla och Marit Björgen på damernas 10 kilometer i fristil.

Finlands Krista Pärmäkoski kämpade om bronset och åkte in på exakt samma tid som den andra bronsmedaljören Björgen.

– Jag hade stumma lår, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

– Det var kämpigt idag. Det var verkligen att kriga hela, hela vägen och speciellt under andra varvet. Det fanns inget för mig att göra åt Ragnhild idag. Hon var väldigt stark och det var välförtjänt, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Bronset delades mellan Krista Pärmäkoski och Marit Björgen. Den sent startande Jessica Diggins forcerade men var 3,3 sekunder från pallen. Amerikanskan hade bronset med 1,6 km kvar att köra men orkade inte hålla tempot. Ebba Andersson var näst bästa svenska som 13:e. Hon blev ikappåkt av Björgen en minut och de svepte fram över upploppet samtidigt.

OS i Pyeongchang 2018

Haga var bara 15:e på skiathlonen

– Det var svårt att hålla ihop åkningen. Jag hade stumma lår och fick kriga på. Det är lite blandade känslor. Jag hade gärna gett Ragnhild en match, men jag måste vara nöjd för att jag känner att jag fick ut det jag hade i kroppen idag.

Haga kom igen efter en svag insats på skiathlonen där hon bara var 15:e. Bakom Haga är pallen identisk med den från skiathlonen: Kalla, Björgen och Pärmäkoski. Bronset är Pärmäkoskis andra i Pyeongchang.

– Det är helt fantastisk. Att Ragnhild klarade av att åka så fort var häftigt, säger den norske kronprinsen Håkon som föjde loppet från VIP-läktaren till NRK.

Resultat från OS >>>

Resultat 10 km fritt

1) Ragnhild Haga, Norge, 25.00,5

2) Charlotte Kalla, Sverige, +20,3

3) Marit Björgen, Norge, och Krista Pärmäkoski, Finland, båda +31,9

5) Jessica Diggins, USA, +35,2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet