Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Inga svenskor i sprintfinal: ”En dålig dag på jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Vi är bortskämda med svenska dräkter längst upp på pallen när vi pratar sprint damer. Men i det kyliga och kärva föret i norska Beitostölen tog sig ingen blågul åkare vidare till finalen. Vann gjorde istället schweiziskan Nadine Fähndrich.

– Det blev väl en dålig dag på jobbet kan man säga, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport.

En dubbel i Ruka. En dubbel i Lillehammer. Svenska damerna har inlett säsongen på bästa sätt i sprintsammanhang. Men i Beitostölen kom första stora missräkningen.

– Det är underkänt av oss som lag i dag. Jag är jättebesviken, säger Maja Dahlqvist efteråt.

Fyra svenskor tog sig vidare från kvalet men två av dem, Frida Karlsson och Ingrid Hallquist, rök redan i kvartsfinalerna. 

Maja Dahlqvist och Johanna Hagström gick i samma semifinalheat, men tröttnade på slutet och gick i mål som trea respektive fyra bakom Nadine Fähndrich och Julia Kern.

Ingen vallamiss: ”Hade jättebra skidor”

Där och då fanns förhoppning om att gå vidare som lucky losers, men tiderna räckte inte mot det andra betydligt snabbare semifinalheatet.

Maja Dahlqvist, som verkade seg i prologen och var sju sekunder efter då, tyckte ändå kroppen svarade bättre ju längre tävlingen led. Hon bytte dessutom skidpar efter kvalet.

– I semin kände jag mig ganska stark men får en dålig position och klarar inte av att ta mig runt i sistabacken. Jag hade nog behövt ett innerspår där. Men jag hade jättebra skidor efter bytet, säger Dahlqvist.

Fähndrich starkast i finalen

Senast det inte fanns en svenska på pallen i sprint var 28 december 2021 under Tour de Ski. I dagens tävling saknades Emma Ribom, som vunnit de två tidigare VC-sprintarna i vinter, men som har åkt hem från Norge på grund av sjukdom.

Nadine Fähndrich, som sett stark ut hela dagen, vann sprintfinalen före närmast jagande norskan Lotta Udnes Weng.  Finskan Johanna Matintalo knep tredjeplatsen.

SE ÄVEN: Halfvarsson trea i sprinten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.