Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tog silver i damernas sprintstafett. Foto: Bildbyrån

Sundling fick ge sig för Tyskland i guldstriden

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling gick ut som femma, 3,7 sekunder efter täten, på sista sträckan efter att Maja Dahlqvist kört klart i sprintstafetten. Det var fyra lag i kamp om segern in mot upplopppet och Sundling fick se sig nedspurtad av Tysklands Victoria Carl som sensationellt tog hem segern.

– Det var inte en spurt som i vanliga fall utan man fick gneta sig fram, säger Sundling.

– Hon var starkare än mig. På upploppet tog det emot lite. Men jag är jätteglad över medaljen, säger Sundling till Disovery.

Även om duon snuvades på guldet var det nöjda tjejer efteråt. 

OS i Peking 2022

– Det känns jättebra för oss. Vi har tre medaljer efter tre starter och vi är supernöjda, säger Maja Dahlqvist till Discovery. Hon fick spy tio gånger efter loppet.

– Det var en rejäl utmaning. Jag kände mig ganska trött redan efter andrasträckan. De sista 500 meterna är riktigt ”krigiga”, säger Dahlqvist som fick gräva djupare än någonsin tidigare för att hålla ihop det och inte tappa för mycket.

”Det är blandade känslor”

Sundling var först in på upploppet men orkade inte stå emot tyskan, som var reserv.

– Jag fick en superposition men det tog emot lite. Det var blandade känslor. Jag var otroligt glad över en pallplats, men det är klart att det är surt att det är så nära guldet. Man grämer sig lite. Men jag unnar verkligen Tyskland framgången i dag, säger Sundling till Aftonbladet.

”Vilken skräll att Tyskland, det är laget som sticker ut, spurtade ner Sverige och Ryssland”, skriver SVT Sports expert Matthias Fredriksson i direktrapporten. Katarina Hennig och Victoria Carl gav Tyskland skrällguldet.

– Maja släppte någon sekund för mycket och Jonna fick jaga ikapp nästan fyra sekunder och det kan ha avgjort stafetten, säger Fredriksson i SVT:s livesändning.  Det var just Tyskland som gick ut i ledning på den sista sträckan.

En chockad Hennig mötte upp i målfållan

Hennig var närmast i chock hon mötte upp Carl för en segerkram. Inför loppet var Sverige stor favorit. De tyska kommentatorna var helt mållösa och kunde knappt prata.

Carl skulle inte ens ha kört, men imorse blev det klart att hon fick chansen i stället för Katherine Sauerbrey.

”Deras vinst är viktig för skidsporten”, skriver SVT:s kommentaror Jacob Hård.

Maja Dahlqvist kör sträcka 1-3-5 och Jonna Sundling 2-4-6. På den tredje sträckan bröt Norges Tiril Udnes Weng en stav när hon körde på Maja Dahlqvist som klarade sig utan problem.

Länken till direktrapporten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet