Mathias Fredriksson som vi är vana att se honom. Foto: Bildbyrån

Fredriksson erbjuden toppjobb i landslaget – tackade nej

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen i längdlandslaget ledde till två sparkade landslagschefer inom loppet av fem månader. I jakt på en ny efterträdare gick förfrågan till Vinterstudions expert, Mathias Fredriksson – som tackade nej:

– Jag lockades av utmaningen, det måste jag erkänna. Men det passar inte min livssituation, säger Mathias Fredriksson.

Det har varit en turbulent vår och sommar för det svenska längdlandslaget. I slutet av mars kom nyheten att Rikard Grip, landslagschef under Sveriges kanske mest framgångsrika period någonsin inom ländskidåkning, oväntat sagt upp sig.

In kom istället Jonas Peterson, tidigare varit vd för Craft, en av Skidförbundets sponsorer.

Fyra månader senare meddelade förbundet att Peterson fått sparken. Före detta utbildningsansvarig, Lars Selin, och utbildningschef, Karin Ersson, delar i dag på rollen som tillförordnade landslagschefer.

Men bakom kulisserna har jakten på en permanent lösning pågått. SVT Sport kan nu avslöja att en av de tillfrågade är Vinterstudions expert Mathias Fredriksson.

”Vill stötta barnen”

– Först blev jag väldigt överraskad av att Jonas fått lämna och förstod att det inte varit någon drömsommar för förbundet. Men jag svarade direkt att dom får försöka att hitta någon annan, det passar inte in i min livssituation just nu. Men jag lockades av utmaningen, det måste jag erkänna, säger Mathias Fredriksson.

Vad fick dig att tacka nej?

– Jag har tre barn som jag vill supporta fullt ut. Drivkraften att hjälpa dem i sitt idrottande är en större drivkraft än att jobba som längdchef. Och att kombinera båda tror jag hade blivit för svårt säger Fredriksson.

Inget förslag på vem som tar över

Det är ännu oklart vem som kommer ta över rollen som landslagschef på permanent basis. Fredriksson har i dagsläget inget förslag på vem det skulle kunna vara, bara vilka egenskaper personen bör ha.

– Har inget namn, tyvärr. Men personen behöver vara prestigelös med ett driv att utveckla svensk skidåkning och få tid att sätta sig in i verksamheten innan några större beslut tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.