Frida Karlsson Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson en av talangerna som får SOK-stöd

Publicerad

Nio nya idrottare belönas med en plats i SOK:s stödprogram inför framtida olympiska spel. Fyra av dem är kvinnliga längdskidåkare, bland annat vinterns stora utropstecken Frida Karlsson.
– Det är väldigt hög klass på talangerna, säger verksamhetschef Peter Reinebo.

Svenska Olympiska Kommittén har utökat sin lista med namn på svenska idrottare som får en plats i Topp och Talang, SOK:s stödprogram för talanger som har potential att nå världstoppen.

Nio personer finns med på listan. Fyra av dem är kvinnliga längdskidåkare: Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Moa Lundgren och Johanna Hagström. Tillsammans med puckelpistbröderna Felix och Oscar Elofsson och freeskiåkaren Oliwer Magnusson får de ett långsiktigt stöd inför de framtida vinterspelen i Peking 2022 och Milano Cortina 2026.

VM-hjältinnor från Seefeld

Frida Karlsson slog igenom stort i vinter, när hon 19 år gammal gjorde succé på senior-VM i Seefeld och tog tre medaljer, en av varje valör. Även Maja Dahlqvist har haft sitt stora genombrott den gångna säsongen och tog VM-guld tillsammans med Stina Nilsson i sprintstafetten i Seefeld.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla hyllar super-Frida: ”Helt galet mästerskap”. Foto: Bildbyrån

– Samtliga fyra längdåkare har endera vunnit VM-guld för seniorer eller guld under ungdoms-OS. Både Felix Elofsson och Oliwer Magnusson har redan deltagit i olympiska spel, och Oscar Elofsson var årets nykomling i puckelpistvärldscupen den gångna säsongen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är Frida Karlsson

Målet: 20 svenska medaljer

Utöver de sju vinteridrottarna, väljer SOK att satsa på cyklisten Emilia Fahlin och tyngdlyftaren Patricia Strenius, som båda siktar på nästa års sommarspel i Tokyo.

Stödet är i linje med SOK:s målsättning, som är att svenska OS-trupperna ska ha chansen att ta 20 medaljer, varav minst fem guld, både vid vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028.

SOK:s stödprogram

Visa

Topp och Talang är SOK:s satsning på svenska idrottstalanger, som bedrivits med hjälp av stöd från näringslivet sedan 1998.

Om man kommer med i Topp och Talang får man ett skräddarsytt stöd för sin framtida idrottssatsning. Där ingår bland annat hjälp från SOK:s olika resursteam med träningsrådgivning, nutrition, sjukvård, prestationspsykologi och olika analysverktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer