Charlotte Kalla är redo för start i lördagens skiathlon. Foto: Bildbyrån.

De kör VM-skiathlonen för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar gör VM-debut i helgen.

William Poromaa och Emma Ribom får chansen i lördagens skiathlon – där även Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Calle Halfvarsson finns med.

20-årige Poromaa är en av fyra herråkare som är uttagna till loppet, tillsammans med Calle Halfvarsson, Jens Burman och Björn Sandström.

På damsidan tävlar Charlotte Kalla, Emma Ribom, Frida Karlsson och Ebba Andersson.

– Charlotte har dragits med covid i höstas och sedan fick hon ryggproblematik, men gjorde det bra i världscupen i Lahti. Sedan har vi Emma som har växt in i säsongen med och mer och åkte väldigt bra i Falun, säger tränaren Magnus Ingesson om de två namnen som inte var helt givna på förhand.

– Det känns som att det är ett bra lag, fortsätter han.

Både Kalla och Halfvarsson har varit frågetecken inför VM. Kalla – som gör sitt åttonde VM – har tampats med ryggproblem och var sjuk i corona i höstas, och Halfvarsson har kämpat med formen. Men båda fanns med i mästerskapstruppen som togs ut för två veckor sedan.

Johaug favorit

På VM i Seefeld för två år sedan var Frida Karlsson den svenska som var närmast att hota Therese Johaug i skiathlonen. Karlsson slutade femma och Charlotte Kalla sexa, båda var över minuten efter Johaug.

Ebba Andersson missade den tävlingen på grund av irritation i luftvägarna. 23-åringen har visat fin form under säsongen och vann bland annat den avslutande etappen uppför Alpe Cermis i Tour de Ski och var på pallen i världscupen i Falun för en månad sedan.

Pekar ut Ebba

Johaug pekade också ut Andersson som sin största konkurrent på en presskonferens på fredagen.

– Ebba är den starkaste. Hon har visat väldigt bra form i de senaste loppen, sade Johaug.

Sverige inledde VM i Oberstdorf med ett guld när Jonna Sundling vann damernas sprint i går.

KLIPP: Johaugs hyllning till Charlotte Kalla: ”En fantastisk idrottare”

Fakta: Helgens VM-schema

Lördag 27 februari:

11.45: Skiathlon, 15 km, damer.

13.30: Skiathlon, 30 km, herrar.

Söndag 28 februari:

11.00: Sprintstafett, kval, damer och herrar.

13.00: Sprintstafett, finaler, damer och herrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.