Foto: Bildbyrån

Tränaren om petningen av Sundby: ”En svår avvägning”

Uppdaterad
Publicerad

I söndag meddelade Martin Johnsrud Sundby att han petas från norska längdlandslaget. På en pressträff under tisdagen presenterade norska skidförbundet vilka åkare som får chansen i hans ställe.

– Det var självklart ett tufft och vemodigt beslut, säger norska herrtränaren Eirik Myhr Nossum.

Norska skidförbundet dras med dålig ekonomi och tvingas banta sin landslagstrupp på herrsidan från 15 till 12 åkare inför säsongen 2020/2021.

Som en konsekvens har 35-årige världsmästaren Martin Johnsrud Sundby petats från truppen. ”Det är som att frun tar ut skilsmässa”, sade han besviket till NRK häromdagen.

När norska skidförbundet under tisdagen presenterade landslagstrupperna på en pressträff – i digital tappning på grund av pågående coronapandemi – berättade herrtränaren Eirik Myhr Nossum mer om beslutet.

– Det var självklart tufft och vemodigt. Jag har känt Martin länge och han har varit viktig för mig som tränare. Det var en svår avvägning, det finns väldigt många bra längdåkare på herrsidan i Norge just nu.

”Vi är fortfarande goda vänner”

Enligt Eirik Myhr Nossum har dialogen med Sundby pågått under en längre tid. Kommande säsong väntar ett VM i tyska Oberstdorf i månadsskiftet februari-mars.

– Vi utgår från resultat och vad personen kan bidra med på landslagsläger och samlingar. De som ska tävla i VM måste ha möjlighet att satsa fullt ut. Martin blir trebarnspappa i maj och kan inte bidra på samma sätt som förut. Vi har varit ute på löpturer tillsammans och pratat om det här. Vi är fortfarande goda vänner.

JVM-stjärna får plats i damtruppen

En nyhet i damtruppen är Helene Marie Fossesholm. Den 18-åriga talangen vann två guld på JVM i Oberwiesenthal i vintras och får nu en plats i det stjärnspäckade laget.

– Det här blir nytt för mig. Men jag tror det kommer gå jättebra, jag har många lagkamrater som är mer erfarna som jag kan ta hjälp och råd ifrån, säger hon på pressträffen.

ARKIV: Sundby petas från landslaget: ”Som att frun tar ut skilsmässa” (26 april 2020)

Här är norska landslagstrupperna 2020/2021

Herrar

Erik Valnes

Finn Hågen Krogh

Håvard Solås Taugböl

Pål Golberg

Sindre Björnestad Skar

Johannes Hösflot Kläbo

Herrar sprint

Emil Iversen

Didrik Tönseth

Sjur Röthe

Hans Christer Holund

Simen Hegstad Krüger

Martin Löwström Nyenget

Damer

Therese Johaug

Heidi Weng

Ingvild Flugstad Østberg

Tiril Udnes Weng

Ragnhild Haga

Helene Marie Fossesholm

Maiken Caspersen Falla

Ane Appelkvist Stenseth

Lotta Udnes Weng          

Anna Svendsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.