Kläbo spurtade hem segern – skulle suttit på planet hem

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo spurtade ned Sergej Ustiugov och vann jaktstarten i Tour de Ski och leder efter fem etapper i sin debut i tävlingen. Samtidigt avslöjar han ursprungsplanen.
– Jag hade en flygbiljett hem klockan 13.05, säger 22-åringen till Aftenposten.

Det var alltså tänkt att han skulle göra som Stina Nilsson och bara köra de fyra första etapperna. Men kroppen har känts bra och han leder tävlingen så det blir en fortsättning.

Totalledaren Johannes Hösflot Kläbo gick ut i ledning med 15,4 sekunder före Sergej Ustiugov under herrarnas 15 kilometer jaktstart i Oberstdorf. Men redan efter knappt två kilometers åkning var ryssen ikapp. 

De två ledarna drygade ut ledningen till resten av fältet och i den sista backen försökte båda rycka, men det slutade i en spurtuppgörelse. Och väl där vann norrmannen Kläbo med sju tiondelar före Ustiugov. Trea blev även det en ryss, Aleksander Bolsjunov, 1.08 efter Ustiugov.

– Jag tror båda var slitna i sista backen och vi var trötta båda två och vi hade inte mer att köra för. Det var jämnt, men det är skönt att vara kvar i totalledning, säger Kläbo till SVT  Sport.

Halfvarsson sjua

Kläbos medverkan i Tour de Ski har varit osäker, men efter dagens etapp är är han mer bestämd.

– Planen är att fortsätta, säger han till SVT Sport. Och han fortsätter att utvärdera varje etapp och kommer att fortsätta så länge det känns bra.

– Vi får se hur det känns efter vilodagen, säger Kläbo och blickar mot lördagen.

Calle Halfvarsson gick ut som sjua, efter att Emil Iversen bestämt sig för att hoppa av touren, och höll den placeringen in i mål.

– Det kändes rätt bra efter ett varv och jag kom igång och var pigg i backarna. Det var ett bra lopp, säger han till  SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer