Karl-Johan Westberg slagen av Therese Johaug. Foto: BILDBYRÅN

Johaugs mäktiga facit – hade slagit 72 herrar

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug gjorde sitt livs lopp när hon vann 10 km fritt igår med 54 sekunder. Hennes tid hade gett en 30:e plats vid herrarnas mellantid i dagens 15 km. Hon var bland annat före de svenska åkarna Karl-Johan Westberg och Björn Sandström.

– Det är anmärkningsvärt på alla sätt och vis, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Blomquist understryker att man inte kan jämföra rätt av eftersom det skiljer sig i före och hur man lägger upp sina lopp eftersom det var olika distanser på olika dagar.

– Men den här jämförelsen säger ändå rätt mycket. Hon gjorde ett makalöst lopp och var brutalt bra, säger Blomquist.

VM-vintern

Johaug åkte i mål på 23.09,8 efter att ha åkt en sträcka på 10 457 meter. I dag åkte herrarna exakt samma sträckning. Johaugs tid hade räckt till 30:e plats även om herrarna då hade ett varv kvar att åka.

– I varje sekvens jag såg Johaug så fanns det inte ett steg där hon inte drev på, säger Blomquist.

Holund sparade sig för en vass avslutning

Dagens segrare Christer Holund var snabbast även till passeringen efter 10 457 meter. Han hade 21.55,3 – 1.14,5 före Johaug, en väldigt kort tid i sammanhanget.

– Här tror jag att Holund medvetet hade sparat sig, han var den som åkte snabbast sista varvet, och den här jämförelsen är inte till hans fördel. Han visade att han hade mer att ge under det sista varvet, säger Blomquist.

Johaug var före de bägge svenska åkarna Karl-Johan Westberg som hade 23.19,9 och Björn Sandström som hade 23.28,2.

Totalt tog sig 102 herrar i mål. Johaug hade med mellantiden efter 10 457 meter ”slagit” 72 av dem.

KLIPP: Vem ska slå Therese Johaug? (28/11 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet