Therese Johaug har stor respekt för Frida Karlsson inför världscuppremiären. Foto: Bildbyrån

Johaug om Karlsson: ”Inte omöjligt att hon slår mig”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är betydligt lugnare inför världscuppremiären i Ruka i år, än vad hon var förra året.

Trots formbeskedet förra helgen tar skidstjärnan inte ut segern i förskott – och menar att Frida Karlsson kan slå henne.

Förra året fick Therese Johaug improvisera ihop en presskonferens på flygplatsen i Kuusamo. Då pressades hon med frågor som främst berörde de två åren då hon var avstängd för dopning.

– Jag känner att jag är lugnare i år. Mina skuldror är sänkta jämfört med samma tid förra året. Jag ska försöka njuta mer i år, för i fjol var jag ganska nervös hela helgen, säger Johaug till NTB.

”Är i kanonform”

I år handlar många av frågorna till norskan, som gjorde en övertygande comebacksäsong och är en klar favorit inför världscupen i skidor, i stället om svenska Frida Karlsson.

Både Johaug och Karlsson inledde säsongen förra helgen i Gällivare respektive Beitostølen med starka prestationer, och Johaug underskattar inte Karlssons kapacitet inför minitouren i Ruka.

– Att hon kan slå mig i helgen ser jag inte som omöjligt, säger Therese Johaug till Aftonbladet och fortsätter:

– Hon är i kanonform. Hon kan åka fort här på lördag, samtidigt som hon är bra i sprint där hon kan få med sig bonussekunder så det är inte omöjligt att hon startar före mig. Att hon kan vara med och slåss om segern tror jag absolut.

Frida Karlsson långt före alla andra: ”Uppvisning i världsklass” (23 november 2019)

Vill inte lägga press

Johaug poängterar dock att hon inte vill lägga press på Frida Karlsson, som gör sitt första år som senior. Men med det sagt erkänner hon också att hon tror att Karlsson har kapaciteten att bli längddrottning redan i år.

Johaug vågar däremot inte ta ut någon egen seger i förskott.

– Jag vet att jag måste gå ut och åka bra skidor och göra bra ifrån mig tekniskt. Även om alla andra förväntar sig att jag ska vinna, så gör jag det inte själv, säger hon till NTB.

Se Johaug krossa motståndet i premiären (23 november 2019)

Fakta: Världscuppremiären

Världscuppremiären i skidor körs i finska Ruka i en minitour den 29 november till 1 december. Tävlingarna sänds i SVT.

Tävlingsprogram

Fredag 29/11: Sprint (klassisk stil)

Lördag 30/11: 10/15 kilometer (klassiskt)

Söndag 1/12: 10/15 km jaktstart (fri stil).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.