Foto: Bildbyrån

Johaugs förvåning: ”Trodde att Frida skulle vara starkare”

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningarna på Frida Karlsson och Ebba Andersson var högt ställda inför OS.

Men den svenska duon har inte lyckats ta någon medalj än så länge.

– Jag trodde kanske att Frida och Ebba skulle vara snabbare. Särskilt Frida som varit så stark i världscupen, så jag förstår om de är besvikna, säger Therese Johaug till VG.

På skiathlonen slutade Frida Karlsson femma och Ebba Andersson tia. På 10 km kom Andersson sexa och Karlsson tolva.

Resultaten speglar inte de högt ställda förväntningar på de svenska längdskidåkarna. Och Therese Johaug, som vunnit båda tävlingarna, är förvånad över de svenska resultaten.

OS i Peking 2022

– Frida är bättre än det hon har visat nu. Hon var i kanonform innan jul. Det såg vi, och det skulle bli spännande att se om hon lyckades hålla i den formen. Men nu har vi sett att hon inte klarade det, säger Johaug till VG.

”Trodde Frida skulle vara starkare”

Karlsson och Johaug gick jämnt mot varandra i världscupen. De vann två tävlingar var innan det bar av till OS i Peking. Väl där har Johaug visat att gammal är äldst.

Hon är även skeptisk till hur den svenska 22–åringen lagt upp säsongen.

– Jag tänker att formen inte borde vara så bra innan jul. Jag har prioriterat mycket träning på höjd och inte så mycket fart. Frida har varit mer hemma och kanske tränat mer fart. Jag trodde Frida skulle vara starkare här än vad hon har visat hittills, säger Johaug.

Karlsson åkte Tour de Ski i mellandagarna– en tävling som Johaug valde att stå över. Touren slutade inte bra för Karlsson som bröt och åkte hem efter missödet i sprinttävlingen.

Klipp: Experten: Sverige tar guld i stafetten

Damernas stafettlag

Sverige: Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling

Norges: Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet