Anders Byström berättar att Frida Karlsson nu är redo för stafetten. Foto: Bildbyrån

Landslagschefen om Frida Karlssons utmaning: ”OS ska vara kul och inte bara stress och press”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har två misslyckade lopp bakom sig i OS – på lördag väntar stafett.

– För henne har det handlat mycket om att sänka axlarna, hon har haft ett tryck på sig men hon är bara 22 år och gör sitt första OS, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

På lördagen är det dags för damernas längdstafett på OS. Laget presenterades under fredagen; Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling kör.

– Det var svårt att välja på första. Emma Ribom har varit stark men vi tror att Majas självförtroende och form som hon haft den här säsongen är bra att ha med sig på första sträckan, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Hur tänkte ni kring de övriga sträckorna?

– Ebba och Frida var ganska givna, Ebba har varit bättre på klassiskt här och Frida är stark. Jag tror att det kommer gå ganska fort på mittensträckorna och vi har satt dem där. Sedan har vi sett att Jonna kan spurta väldigt bra under mästerskapet och det är samma spurt i skejt på stafetten, då är Jonna bra att ha där.

Frida Karlssons utmaning

Frida Karlsson har haft ett tungt OS hittills och har efter båda loppen behövt hjälp att ta sig från målfållan.

Under fredagen, dagen efter 10-kilometersloppet har Karlsson inte tränat alls. Enligt landslagschefen har hon bara umgåtts med Maja Dahlqvist på hotellrummet.

– För henne har det handlat mycket om att sänka axlarna, hon har haft ett tryck på sig och många som tror att hon ska prestera på absolut topp, men hon är bara 22 år och gör sitt första OS, hon gör det bra efter förutsättningarna.

Vad finns det för utmaningar för Karlsson inför stafetten?

– Det handlar bara om att slappna av och känna att det är roligt att vara på ett OS. Perspektivet är att OS ska vara kul och inte bara en stress och press att det måste gå bra hela tiden.

“Hon har nollställt nu”

Byström är inte orolig för Karlssons form.

– Nu handlar det om att åka en stafett för Sverige, det finns inget roligare att göra, hon har nollställt nu och känner sig glad över att få köra en stafett, det känns bra med henne.

Hon hade kunnat vara på ett U23-VM, glömmer folk det?

– Ja, det tror jag folk glömmer. När hon åkte i Seefeld för tre år sedan var hon fortfarande junior och hade allt att vinna – nu har hon etablerat sig i världstoppen. Det är fantastiskt gjort, men man får inte glömma att hon fortfarande är i utveckling.

Charlotte Kalla finns inte med i stafetten. Men det var inget svårt beslut att sätta henne åt sidan.

– Det är ett tråkigt svar kanske, men det är fyra stycken som är bättre än henne, det inser hon själv också. Hon har inte fått de resultaten hon ville här på OS och inte tidigare under säsongen heller, säger han.

SE MER: Här kollapsar Karlsson efter målgång:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer