Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Ebba Andersson. Alla är medaljkandidater i VM. Sverige har aldrig haft ett bättre damlag, skriver Jacob Hård. Foto: Bildbyrån

Krönika: VM-rekordet från Falun är i fara

Publicerad

ANALYS · Aldrig förut har Sverige kommit till ett VM med ett så starkt damlag som nu i Seefeld.
Möjligheterna till medaljer står inte längre och faller med Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Jacob Hård

Jacob Hård

Kommentator

Det fanns en tid när Sverige inte vann en enda medalj i VM.

Det hände 1997. Det hände igen senast ett VM hölls här i Österrike, 1999.

På damsidan var medaljer till Sverige under mer än tre årtionden sällsynta undantag.

Det känns väldigt avlägset idag.

Allt hängde på Kalla och Nilsson

När solen nu flödar generöst över ett Seefeld inbäddat i fluffigt vitt och vi räknar ner timmarna till VM-premiär är det en ny tid. Med 2000-talet kom sprinten och Charlotte Kalla banade väg för en damvåg som i vinter nått nya höjder.

Ifjol vann Charlotte Kalla och Stina Nilsson två individuella OS-medaljer var. Tillsammans blev de medaljörer i sprintstafett och bar upp silverlaget i stafetten. De svenska framgångarna vilade helt på deras axlar.

Nu är frågetecknen stora kring bådas form.

Sprudlande Stina

Stina var sprudlande glad och avspänd när hon mötte media – mot alla odds redo att tävla efter skadan från målgången i Otepää 19 januari. Men vad som hänt med formen under den månad hon har kämpat sig tillbaka medan konkurrenterna kunnat träna och tävla vet ingen.

Charlotte var mer samlad när hon konstaterade att hon kände en större osäkerhet på var hon står den här gången än när hon andra år lyckats vända formsvackor till formtoppar till mästerskapen. Tiden har varit knapp nu. Bara tre veckor sedan de tunga loppen på SM.

Bra även utan fixstjärnorna

Men det nya i år är att de svenska chanserna till framgång inte hänger på Kalla och Nilsson. Faktum är att även utan fixstjärnorna finns det mycket realistiska svenska medaljchanser i åtminstone fem av sex damlopp.

Ebba Andersson och Maja Dahlqvist verkar ha skaffat säsongskort till prispallen i vinter. Deras stabila toppnivå från november till februari gör dem till självklara medaljhopp. Och det finns fler. Till sprintstafetten är det nästan bara att blunda och peka för att formera ett mycket starkt lag.

Skulle dessutom Stina Nilsson och Charlotte Kalla vara så bra som de kan vara så kan VM i Seefeld bli hur kul som helst. Då är VM-rekordet från Falun på sex dammedaljer i fara!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.