• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Läkarens ord om Frida: ”Långt ifrån någon katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har knappast gjort succé på OS.

Men skidlandslagets förre läkare tycker att hennes insatser beskrivs som värre än de är.

– Det har varit långt ifrån katastrof, säger Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

Inför OS var Frida Karlsson ett av de stora guldhoppen. 22-åringen glänste under starten på säsongen och knäckte Therese Johaug flera gånger i världscupen.

Väl i Peking har stjärnan dock inte träffat formen. Hon kom femma i skiathlonen, tolva över 10 kilometer klassiskt och fick en tung sträcka på damernas stafett.

OS i Peking 2022

Efter loppen har Karlsson varit rejält uttömd och självkritisk. Konkurrenterna har vädrat oro för svenskan och uppmanat henne att lämna spelen.

”Har väldigt höga förväntningar”

Men Frida Karlssons insatser beskrivs som värre än de är, enligt det svenska skidlandslagets förre läkare Per ”Pliggen” Andersson.

– Vi har väldigt höga förväntningar på Frida, men hon har ändå presterat på en hög internationell nivå. Det tycker jag att man ska ha med sig, säger han till SVT Sport.

KLIPP: Här försöker Frida Karlsson ge bort sin bronsmedalj

”Pliggen” är inte oroad över bilderna som kablats ut på Karlsson efter loppen. Men han förstår att folk frågar sig om hon ska fortsätta tävla på OS eller inte.

– Det är en fråga som behöver ställas. Men om det inte föreligger några medicinska skäl så är det ytterst upp till individen själv och ledarstaben att veta och ta beslut om vad som är rätt att göra nu, säger Andersson.

Det kan vända

Han fortsätter:

– Jag vet att de gör ett rejält jobb nu för att se om man kan få det att stämma nu för Frida. Om hon kan komma i den form hon varit tidigare i säsongen.

Huruvida Karlsson hinner hitta formen inför söndagens tremil är ”omöjligt att säga”, enligt ”Pliggen. Men det kan vända snabbt på hög höjd.

– Små avvikelser kan ge stora effekter på hög höjd. Små förändringar kan göra mycket. Från en dag till en annan kan man få till en helt annan prestation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet