Landslagschef Anders Byström.

Landslagschefen håller med SVT:s expert: ”Klok”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla får köra skiathlonen på OS, som en joker, menade SVT:s expert Anders Blomquist. Nu hyllar landslagsledningen uttalandet. – Det visar att Blomquist är en klok expert, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

På lördag inleds längdskidåkningen i OS med skiathlon för damer över 15 kilometer. Under onsdagen presenterades Sveriges lag där Frida Karlsson, Ebba Andersson, Moa Olsson och Charlotte Kalla får chansen.

Att Kalla, som inte gjort de resultat vi är vana med, får köra var helt självklart, enligt landslagschefen Anders Byström.

OS i Peking 2022

– För det första är ingen sprinter aktuell för att åka, det är ganska givet, dessutom har hon visat bra takter under de senaste veckornas träning, vi vet att hon är extremt duktig på att spetsa sig till mästerskap. Hon ska få en chans i första loppet, säger han till SVT Sport.

Ingen besvikelse inom laget

Emma Ribom har slagit Kalla några gånger den här säsongen, men hon var inte ens med i diskussionen om platserna till lördagens lopp.

– Ja, hon hade kunnat köra, men hon vill förbereda sig för sprinten, hennes största chans till medalj, så det har inte varit aktuellt, säger Byström.

Så uttagningen var inget som lämnade någon besviken i laget?

– Nej, något annat har jag inte hört, det är på höjd och skiathlon, det är inte en optimal uppladdning inför sprinten (på tisdag), Norge gör samma sak, de ställer bara upp med tre åkare dessutom, det säger sig självt, det är för tufft med båda (att köra skiathlon och sprint).

Hyllningen till SVT:s Expert: “Klok”

Charlotte Kalla, som har nio OS-medaljer varav tre guld, har den här säsongen bara fått med sig en 14:e plats som bäst från världscupen, ett 10-kilometerslopp i fristil från Tour de Ski.

SVT:s expert Anders Blomquist sade under onsdagen att Kalla inför sitt fjärde OS nu får ses som en joker.

– Men det är väl klokt sagt av Blomquist, det är rätt förväntningsperspektiv. Hon kan absolut blanda sig i toppen men vi kan inte förvänta oss det, hon slår ur underläge vilket inte är ett vanligt läge för hennes del, men det visar att Blomquist är en klok expert.

Du sade att Kalla visat bra takter på träning, kan hon smälla till som den mästerkapsåkare hon är?

– Det tror jag, sedan vilka placeringar vet jag inte, hon har inte gjort några topplaceringen hittills i år, men det här är OS, det är något helt annat så det ska bli spännande att se vad hon kan göra.

Damernas Skiathlon startar 08:45 på lördag morgon på skidstadion i Zhangjiakou.

KLIPP: SVT:s expert om Charlotte Kallas skiathlon-plats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet