Här tar svenska guldlaget emot sina medaljer

Uppdaterad
Publicerad

En efter en steg de upp på pallen. Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson fick ta emot sina historiska VM-guldmedaljer. Och det var Frida Karlsson, den 19-åriga junioren, som hoppade högst av glädje.

– Det här slår allt, att dela gläde med dem är allt, säger Karlsson till SVT Sport.

Den svenska nationalhymnen ekade över Seefeld när det svenska stafettlaget fick ta emot sina historiska VM-guldmedaljer. Charlotta Kalla stod för en heroisk insats. Hon gick vinnande ur duellen mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen och lagkänslan var påtaglig även vid medaljceremonin.

– Det här betyder supermycket, det var en ära att åka med de här brudarna, säger Kalla till SVT Sport.

Sammanhållningen hos den svenska guldkvartetten symboliserades tydligt av hur de fyra, hand i hand, steg upp på pallen. Och det gick inte att ta miste på den glädjen laget kände. Junioren i laget, Frida Karlsson, hoppade högst på pallen.

– Det var jättekul att gå rygg på täten, det var en tuff kamp mot mig själv och motståndet. Jag är stolt över att jag kunde växla ut Kalla eller Charlotte ska jag säga nu, säger Karlsson och rättar sig själv.

Ebba försökte ta in publikens stöd

Stina Nilsson var sist ut i stafetten och värjade sig mot en ursinnig Therese Johaug. Och även den duellen vanns av en svensk.

– Vi gör alla grymma prestationer idag och ger absolut allt, säger Nilsson med ett stort leende på läpparna.

Säsongens bäste svenska åkare i världscupen, Ebba Andersson, var tryggheten själv när hon var först ut i stafetten. Hon lade grunden för det som resulterade i ett VM-guld åtta varv senare. Och hon kände stödet hos publiken som jublade när svenskorna fick sina medaljer.

– Jag försökte bara ta in det faktum att alla är här för att fira med oss, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.