Kerttu Niskanen tog sin första mästerskapsmedalj som 33-åring. Foto: Bildbyrån

Niskanen efter silvret med nyans av guld: ”Min sista chans att ta en OS-medalj”

Uppdaterad
Publicerad

Kerttu Niskanen var dagens stora sensation och tog ett sensationellt silver med en nyans av guld. Hon var blott 0,4 sekunder efter dunderfavoriten Therese Johaug på 10 km fritt.

– Det här var säkert min sista chans att ta en OS-medalj, säger Niskanen, 33, till Yle. 

Niskanen hade svårt att hålla tårarna borta och det var ändå av glädje. Efter 6,3 km ledde finlänskan med elva sekunder och hade Johaugs tider att gå på. Men det gick ändå inte.

– Vill man riktigt strö salt i såren så hade jag segern inom räckhåll. Skillnaden var till slut väldigt liten. Jag var som bäst 10-20 sekunder före, men slutet gick inte så bra. Therese kunde slå in en annan växel i sista uppförsbacken. Jag hörde inte att det var riktigt så jämnt, men jag försökte allt jag kunde till slut, säger Niskanen.

OS i Peking 2022

KLIPP: Ny kollaps för Karlsson när Johaug vann igen

Första mästerskapsmedaljen

Niskanen slog igenom med åttonde plats i VM i Oslo 2011. Sedan dess har hon fyra gånger varit fyra i ett stort mästerskap – men aldrig lyckats ta en individuell medalj. Förrän nu.

– Medaljen har en enorm betydelse för mig. Jag har ibland kanske haft lite dålig tur när det blivit fjärde plats, säger Niskanen i tv-intervjun.

Om Niskanen hade stolpe ut vad det gäller guldet hade den finländska lagkamraten Krista Pärmäkoski marginalerna med sig. Hon var en tiondel före Natalija Neprjajeva, som kom bakifrån, i kampen om bronset.

– Jag visste att Neprjajeva emellanåt låg före, emellanåt bakom, och hon kommer hårt i slutet. Jag hoppades och bad att tiondelarna skulle vara på min sida den här gången, säger Pärmäkoski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet