Mikael Gunnulfsen bröt benet. Tillbaka på skidor efter sex veckor. Foto: VG/TT.

Norrmannen tillbaka på skidor – sex veckor efter benbrott

Uppdaterad
Publicerad

Han bröt benet efter en våldsam krasch.

Sex veckor senare är norrmannen tillbaka på skidor.

– Du måste vara en idiot för att göra det, säger Mikael Gunnulfsen till VG.

I slutet av november 2020 stod Mikael Gunnulfsen för en skrällseger i klassiska Beitostölen. Han fick förtroendet i världscupen i Ruka, men tackade nej på grund av sjukdom.

NRK kallade honom för ett av Norges VM-hopp.

Men i början av januari kom en tung smäll. På en träning kraschade han illa och bröt benet. Då var VM kört och han såg inte ut att få åka skidor något mer den här vintern.

”Det är inte meningen”

Men han är redan åkt skidor igen. Det tog bara sex veckor.

– Är det meningen att jag ska åka skidor...nej, det är inte meningen. Du måste vara en idiot för att göra det, säger Gunnulfsen till norska VG.

– När jag bröt benet pratades det om jag inte skulle åka skidor alls i vinter, så de flesta har reagerat på samma sätt som jag har gjort – hur är det möjligt? Men nu fungerar benet så pass bra att det är möjligt.

”Han har fått prova”

Sjukgymnasten Christian Wiig vill dock inte gå så pass långt som att säga att Gunnulfsen är ”tillbaka på skidor” redan nu.

– Han har fått prova. Vi balanserar på en knivsegg. Vi vill att rehabiliteringen ska vara så kort som möjligt, men det gäller att inte rusa fort för fram. Mitt jobb är att hålla honom i schak, säger Wiig till VG.

Gunnulfsen har haft en del oflyt under karriären.

Hösten 2019 drog han båda axlarna ur led under ett träningspass.

I februari 2020 drog han en axel ur led. Två veckor senare tvingades han avbryta ett lopp på grund av oregelbundna hjärtslag.

KLIPP: Doldis skrällvann i Beitostölen: ”Det är grisestort för mig” (21 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.