Agnes Wold är kritisk till beslutet att skicka längdlandslaget till Kanada. Foto: TT Nyhetsbyrån

Professorn: ”Ingen människa ska åka till USA nu”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom nyheten att det norska landslaget, både sprint- och distanslaget, avstår världscuptävlingarna i Kanada och USA på grund av coronaviruset.

Att Sverige ändå skickar sina åkare får kritik av Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

– Ingen människa ska åka till USA nu, säger hon till SVT Sport.

I helgen väntar sprinttävlingar i kanadensiska Quebec och på måndag reser längdcirkusen vidare till Minneapolis, USA, för ytterligare ett sprintlopp innan världscupen går i mål i Canmore nästa helg.

Det norska landslaget nobbar tävlingarna på grund av hälsorisken mot coronaviruset – något som hyllas av Agnes Wold.

Corona och idrott

– Det gör de väldigt helt rätt i, oj, oj, oj. Man ska inte åka till USA och inte Kanada heller. Det är enorm risk för smitta där, säger hon till SVT Sport.

”Dumt att skicka iväg åkarna”

Men Sverige har redan skickat sitt sprintlag till Kanada och distanslaget kommer som det ser ut just nu att åka till USA på fredag.

– Det var dumt gjort att skicka iväg åkarna. De får se till att absolut inte gå ut överhuvudtaget till snabbmatsställen och så, de får sitta på rummet och äta room service.

– Ingen människa ska åka till USA. De har inget sjukpenningssystem, de har inte råd att stanna hemma och jobbar naturligtvis när de är sjuka. Det är enormt stor risk för smitta.

Vad tycker du att de ska göra med distanslaget som ännu inte åkt?

– Absolut stanna hemma!

Agnes Wold: ”Munskydd har ingen effekt” (10 mars 2020)

Varken Folkhälsomyndigheten eller UD har avrått från resor till USA eller Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet