Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Stina Nilssons svar efter Sundbys oro: ”Tänker inte döma någon”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen Charlotte Kalla. Ingen Ebba Andersson. Och ingen Therese Johaug. Stjärntappet i Tour de Ski har gjort norrmannen Martin Johnsrud Sundby orolig. Men Stina Nilsson tänker inte kritisera sina konkurrenter.
– Jag var ju en av de som hade tänkt stå över också, så jag tänker inte döma någon, säger hon till SVT Sport.

Tre av världens främsta damåkare väljer att stå över Tour de Ski i år – det har gjort norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby orolig över att intresset för sporten riskerar att minska.

– Speciellt när vi vet att mycket i internationell längdskidåkning bygger på Tour de Ski och intresset för den tävlingen, har han tidigare sagt till NRK.

Nilsson: ”Tänker inte döma någon”

Till en början hade Stina Nilsson också tänkt stå över touren, därför tänker hon inte kritisera de som väljer att inte tävla de kommande dagarna.

– Jag var ju en av de som hade tänkt stå över också, så jag tänker inte döma någon. Jag tänker att alla får göra som de vill och alla får följa sina planer och gå på sina magkänslor, säger hon till SVT Sport.

– Jag tänker nog mer kanske att alla måste gå till sig själva och vad de drivs av. Drivs man inte av att gå Tour de Ski, då tycker jag inte att man ska göra det.

Svenske damtränaren Magnus Ingesson menar precis som Nilsson att det viktigaste är att åkarna följer sin träningsplan för att kunna bygga upp en ny formtopp lagom till VM. Men samtidigt förstår han också Sundbys resonemang.

”Man vill se de bästa åkarna tävla”

– Tour de Ski är viktigt utåt mot media, mot sponsorer och så vidare. Det är väl lite tudelat, men jag är också tränare så jag förstår hur åkarna resonerar.

– Jag har ingen lösning på det. Jag vet att det är juletid, många sitter och tittar framför TV:n, man vill se de bästa åkarna tävla. Det är ju en aspekt. Nästa aspekt är utifrån den tränarroll jag har och vill försöka få åkarna så bra förberedda som möjligt inför VM eller ett OS. Det är lite tudelat faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer