Jack Hermansson i oktagonen inför sin förra match i Köpenhamn i september 2019. Foto: Bildbyrån

Klart: Jack Hermansson möter förre UFC-mästaren Chris Weidman

Uppdaterad
Publicerad

”The Joker” är tillbaka.

I natt blev det klart att svenske UFC-stjärnan Jack Hermansson, 31, ställs mot förre UFC-mästaren Chris Weidman, 35, på en gala i Oklahoma den 2 maj.

– Han har några legendariska fajter i bagaget, säger Hermansson till SVT Sport.

Hermansson ligger sexa på världsrankingen i mellanvikt (84 kilo) och är Sveriges högst rankade MMA-fajter.

Fajten mot Weidman kommer att vara huvudmatchen på galan i Oklahoma den 2 maj och det blir svenskens tredje raka ”main event”, något som bara en nordisk fajter mäktat med innan, Alexander Gustafsson.

– Det ska bli jäkligt kul att få möta Weidman som är en legendar inom sporten. Även om han haft det tungt på sistone var han den som detroniserade Anderson Silva från tronen efter alla år, säger Hermansson till SVT Sport.

Knockade legendaren

Amerikanen Chris Weidman skrev för alltid in sig i historieböckerna när han sommaren 2013 knockade MMA-världens då största affischnamn, brassen Anderson Silva.

Weidman försvarade sin UFC-titel tre gånger och ansågs vara en av världens bästa fajters innan han hamnade i en tung formsvacka.

Nu har han förlorat fem av sina senaste sex matcher varav alla förluster på knockout. Om än mot idel världsklassmotstånd.

I oktober testade han att byta viktklass till lätt tungvikt och tappade därför sin ranking i mellanvikt, dit han nu återvänder.

– Jag är på toppen av min karriär just nu och han är nog lite förbi sin topp. Jag tror det kommer att bli skillnaden. Vi har båda brottarbakgrund och är jämnt matchade, men jag tycker att mitt stående game är bättre. Där är jag är snabbare, lite mer oförutsägbar och har högre tempo än honom, säger Hermansson.

Chris Weidman (vänster) träffar legendaren Ronaldo ”Jacare” Souza under en match 2018. Foto: TT

”Kommer få stor exponering”

Svensken hade fyra raka segrar i UFC, och sex på sju matcher, innan han förlorade tungt på teknisk knockout mot Jared Cannonier på en gala i Köpenhamn i slutet av september.

– Efteråt har det varit knivigt att få en ny match. Det har varit mycket skador på toppnamnen och vissa har inte velat möta mig. Men nu kände jag att det var dags och då var Weidman det bästa alternativet så jag är nöjd ändå.

Hur tänker du kring att i din position möta en orankad fajter?

– Även om det inte är ett steg i rätt riktning rankingmässigt så är Weidman är fortfarande ett stort namn och den här matchen kommer att få stor exponering. Det är en bra chans för mig att visa upp mig för fansen i en ny huvudmatch.

– Mitt mål är att bli UFC-mästare och jag vill alltid ha de matcher som leder mig åt det hållet. Jag ber alltid UFC om en så högt rankad motståndare som möjligt, men den här gången var Weidman det största tillgängliga namnet.

Närmade sig titelmatch

”The Joker” ser nu fram emot att ta revansch 2020 för den tuffa avslutningen på förra året.

Innan förlusten närmade sig svensken en titelmatch i den tuffa mellanviktsdivisionen. Motståndaren Jared Cannonier fick till exempel agera som reserv inför nästa titelmatch den 7 mars innan han själv skadade ena bröstmuskeln och tvingades dra sig ur.

– Vinner jag över Weidman nu har jag möjlighet att ställa lite större krav och då kommer jag att pusha för att få möta Darren Till som just nu är femma på rankingen.

ARKIV: ”De tyckte att jag hade ett leende som Jokern i Batman” (19 april 2019)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.