Jon Jones och Alexander Gustafsson öga mot öga på en presskonferens i början av november. Foto: TT

Jon Jones: ”Jag har aldrig fuskat”

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad gör MMA-stjärnan Jon Jones, 31, comeback i UFC efter sin senaste dopningsavstängning.

Men Alexander Gustafssons kommande motståndare svär att han aldrig har fuskat.

– Jag hade visserligen spår av steroider i kroppen, men testerna visade att det var som en nypa salt i en olympisk simbassäng, säger Jones till ESPN.

Under måndagen gjorde MMA-stjärnan, av vissa ansedd som sportens främste någonsin, en mediarunda i USA inför sin kommande titelfajt mot Alexander Gustafsson i Las Vegas den 29 december.

Mycket av fokuset handlade förstås om den skandalomsusade amerikanens senaste dopningsavstängning som han nyss kommit tillbaka ifrån.

Det här blir hans första match sedan i juli förra året när han vann bältet mot Daniel Cormier, en seger som han senare fråntogs efter att ha testat positivt för steroider.

– Jag har uträttat fantastiska saker i den här sporten, den här steroid-situationen var en struntsak. Jag är tacksam att antidopningsbyrån Usada har bevisat min oskuld och sagt att allting var ett missförstånd, säger Jones till ESPN.

– Vi vet fortfarande inte hur det hamnade i mitt system. Vi har gjort allting i vår makt för att ta reda på det och har spenderat tusentals och åter tusentals dollar på olika tester, fortsätter han.

”Jag är fortfarande bäst”

Vid 23 års ålder (2011) blev Jon Jones den yngste världsmästaren i UFC:s historia. Han försvarade sedan sitt bälte i lätt tungvikt åtta gånger.

Om en månad får han chansen att återta ”sitt” bälte som han aldrig förlorat i oktagonen. Han möter då Alexander Gustafsson i ett returmöte på det som många kallat tidernas främsta MMA-match någonsin, när stjärnorna möttes i en titelmatch i Toronto 2013. Matchen gick tiden ut, fem ronder, och Jones vann ett enhälligt domslut i sin tuffaste match i karriären.

– Jag behöver bara vara samma person som jag alltid har varit. Jag vet i mitt hjärta att jag aldrig har fuskat. Usada har kunnat bevisa att mängden steroider var så liten att det inte hade någon påverkan på min prestation, säger 31-åringen och fortsätter:

– Jag är den bäste fajtern i den här sporten och har alltid varit. Ingenting har förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.