Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Jon Jones tillbaka efter tre års frånvaro – utmanar om UFC:s mästarbälte i tungvikt

Uppdaterad
Publicerad

Jon Jones är numera en tungviktare.

I natt gör MMA-stjärnan comeback efter tre års frånvaro – och kliver upp en viktklass för att utmana om mästarbältet.

– Gud har välsignat mig med den här talangen, säger han.

Senast ”Bones” tävlade var i februari 2020 och då i lätt tungvikt (93 kilo) där han regerat sedan han 2011 blev tidernas yngste UFC-mästare, 23 år gammal.

Jones har flest vunna titelmatcher i organisationens historia och är allmänt ansedd som tidernas främste MMA-fajter.

De senaste tre åren har han förvandlat sin kropp och inför helgens titelmatch i tungvikt vägde han in på 112,5 kilo – ungefär ett halvt kilo mer än nattens motståndare Ciryl Gane från Frankrike.

– Jag är tacksam över att vara tillbaka och tackar Gud för att jag är i den här positionen. Det har varit tre års hårt arbete och fokus, sade Jones vid en presskonferens i Las Vegas där även fansen var tillåtna.

”Jag vill bli ihågkommen”

Och när Jones fick frågan hur han ser på att bli kallad den bäste MMA-fajtern någonsin skickade han samma fråga vidare till fansen som jublade stort.

– Jag uppskattar kärleken. Ni är galna och jag älskar energin. Gud har välsignat mig med den här talangen och det är mitt jobb. Jag vill bli ihågkommen som en storhet och då måste jag vara här och riskera allt, säger Jones och fortsätter:

– Jag har ingenting att bevisa, men vill vara en person som folk ser upp till och då måste man förtjäna det. Framgång är ingen slump. Jag tycker att jag har lagt ner arbetet som krävs och förtjänar en stor seger.

”Vet om att han har fans”

Jones har visserligen en förlust på sitt matchfacit, 26-1, men är i praktiken obesegrad då enda skönhetsfläcken kom 2009 när han blev diskad för en otillåten armbåge i en match där han totaldominerade.

Fransmannen Ciryl Gane har 11-1 i matchfacit och kommer närmast från en spektakulär seger på knock på hemmaplan i Paris.

– Jag vet att Jon har massor av fans bakom sig, men det gillar jag. Jag är väl medveten om vilken snubbe han är och jag respekterar honom, men det här kommer att bli ett krig, säger Gane.

Ytterligare en titelmatch avgörs på galan då mästaren i damernas flugvikt, Valentina Sjevtjenko, möter mexikanskan Alexa Grasso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.