Foto: TT

MMA-stjärnan Jon Jones får återvända i oktober

Uppdaterad
Publicerad

Tidernas kanske främste MMA-fajter, Jon Jones, har fått sitt straff av amerikanska antidopningsbyrån Usada.

Världsstjärnan döms till 15 månaders retroaktiv avstängning och är därför fri att tävla igen från och med den 28 oktober.

– Det här har varit den tuffaste perioden i mitt liv, säger 31-årige Jones.

Den skandalomsusade amerikanen gick sin senaste match i juli förra året när han knockade UFC-mästaren i lätt tungvikt, Daniel Cormier, och tog tillbaka det bälte han aldrig förlorat i oktagonen.

En sagolik comeback efter ett års avstängning för dopning – men efteråt fastnade Jones i ett nytt dopningstest och fråntogs både bältet och segern.

Väntan på ett slutgiltigt straff har varit lång, men nu meddelar Usada att 31-åringen straffas med 15 månaders retroaktiv avstängning. Därmed är världsstjärnan fri att tävla igen från den 28 oktober i år.

Tror på comeback 2019

Han måste också utföra tre månaders samhällstjänst och böta cirka två miljoner kronor, enligt ett tidigare straff från idrottskommissionen i Kalifornien.

Nu spekuleras det i var och när Jones ska göra comeback.

– Domaren ansåg att Jones aldrig medvetet dopade sig utan att det positiva dopningstestet var ett resultat av förorenade kosttillskott. De vetenskapliga bevisen stöttar den teorin. Jag ser fram emot att se honom tillbaka i början på nästa år, säger UFC:s president Dana White.

”The Mauler” vill möta Jones

Svenske rivalen Alexander ”The Mauler” Gustafsson visade direkt intresse för att välkomna Jones tillbaka till UFC.

– Grattis Jon Jones, jag är verkligen glad att du är tillbaka. Daniel Cormier har siktet inställt på Brock Lesnar, så låt oss ge fansen ännu en legendarisk match om mästarbältet, skriver Gustafsson på Instagram.

Jon Jones skrev själv såhär på sociala medier efter Usadas besked:

– Det är svårt att uttrycka sig just nu, men mitt hjärta är fyllt av tacksamhet och uppskattning. Jag vill tacka alla som stått vid min sida under den tuffaste perioden i mitt liv. Det har betytt allting för mig och kommer alltid att göra, skriver han och fortsätter:

– Nu är det dags att skifta fokus mot det som väntar, vägen tillbaka till min tron. Jag är på jakt efter storhet. ”Comeback Season” börjar nu, skriver Jones.

FAKTA: JON JONES

Ålder: 31.

Från: Rochester, New York i USA, men bor i Albuquerque, New Mexico.

Längd: 193 centimeter.

Viktklass: Lätt tungvikt (93 kilo).

Matchfacit: 24 matcher, 22 segrar, en förlust (han diskades kontroversiellt i en match han totaldominerade) och en ”No Contest” (han knockade UFC-mästaren Daniel Cormier 2017 men fråntogs segern efter att ha testat positivt för dopning).

Meriter: Blev 2011 tidernas yngste mästare i UFC, världens största MMA-organisation, när han 23 år gammal vann bältet i lätt tungvikt. Försvarade titeln åtta gånger i rad vilket är rekord i viktklassen. Ansågs länge vara världens främste MMA-fajter oavsett viktklass. Hans titelmatch mot svenske Alexander Gustafsson utsågs 2013 till ”Årets match” i MMA-världen.

Aktuell: Har nu fått sitt straff av den amerikanska antidopningsbyrån Usada, 15 månaders retroaktiv avstängning. Han är därmed fri att tävla igen från och med den 28 oktober i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.