Nye UFC-mästaren Israel Adesanya håller upp sitt bälte. Foto: TT

Rekordpublik i UFC när Adesanya showade hem bältet

Publicerad

Största publiken i UFC:s historia och 57 127 på läktaren i Melbourne.
Då bjöd Israel Adesanya, 30, på stor show när han tidigt i morse blev ny UFC-mästare i mellanvikt.
– Det känns overkligt, säger ”The Last Stylebender”, som dansade in till buren och knockade mästaren Robert Whittaker i andra ronden.

Den upphaussade och karismatiske Israel Adesanya gjorde UFC-debut så sent som förra året efter en framgångsrik karriär som kickboxare med 75 segrar på 80 matcher.

Flera gånger tackade nigeriansk-nyzeeländaren nej till kontraktsförslag från UFC eftersom han ville vara redo när han väl klev upp på kampsportsvärldens största scen.

Tidigt i morse klev han upp på tronen i UFC:s mellanvikt (84 kilo) efter att ha knockat mästaren och hemmasonen Robert Whittaker på en rekordstor gala i Melbourne, Australien.

”De säger att jag är för smal”

Adesanya golvade sin motståndare redan i den första ronden, men med bara en sekund kvar. Dessförinnan hade han lugnt prickat den mer aggressive Whittaker som svingade vilt, men missade en hel del.

Den avgörande sekvensen blev en slagväxling där ”The Last Stylebender” träffade med en högerkrok följt av en klockren vänsterkrok. Whittaker föll till golvet och domaren bröt snabbt innan det delades ut några onödiga extraslag. Tidpunkten var 3.33 in i rond två.

– Det gick som förväntat. Jag var redo för hans plan A, B, C och ända ner till Z. Men det känns ändå overkligt, sade han i buren efteråt.

Adesanya är obesegrad i MMA med 18 raka segrar varav 14 har kommit via knockout. Det här var hans sjunde match i UFC.

– Ändå säger folk att jag inte har kraften att knocka folk utan att jag är för tunn och smal, sade Adesanya och spände musklerna för publiken.

Uppträdde på väg till buren

Hemmahoppet Whittaker, som nyss blivit knockad, gav en kort kommentar.

– Hatten av för Adesanya. Han är en fantastisk striker. Jag tyckte att det gick bra fram tills jag blev träffad. Men jag är bara 28 år gammal och ska ingenstans. Vi kommer att ses igen i framtiden.

Adesanya var minst sagt avslappnad inför den största matchen i karriären och bjöd på en unik entré på väg mot buren när han stannade till och uppträdde tillsammans med tre dansare. Efter matchen dansade han också ut ur arenan med mästarbältet över axeln och ett stort leende på läpparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer