Mattias Ekström och Emil Bergkvist kunde inte köra för fullt idag med trasig bakdämpare. Foto: Audi Communications Motorsport / Eric Vargiolu, DPPI

Problemfylld svenskdag i Dakarrallyt

Uppdaterad
Publicerad

En trasig bakdämpare förstörde dagen för Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist på den längsta etappen i Dakarrallyt.

Svenskparet rullade i mål nästan 40 minuter efter etappvinnaren Nasser Al-Attiyah, Qatar, som också leder totalt.

– Tråkigt att vi inte kunde köra för fullt i dag, säger Mattias i ett pressmeddelande.

Sebastian Eriksson är tvåa i lättviktsklassen trots problemfylld dag.

Efter gårdagens femteplats hade Ekström förhoppningar om ny framgång på etappen, över 70 mils bilkörning totalt mellan Ql Qaisumah och Riyadh. Men glädjen blev kortvarig för Audi-föraren.

– Det hände cirka 70 km in på sträckan. Efter det var det bara att försöka ta bilen till målet och begränsa skadorna, berättar Mattias.

Trots den jobbiga resan tappade bara svenskparet tre placeringar. Just nu ligger de 22:a, drygt 2,5 timmar bakom ledaren Al-Attiyah som är 38 minuter före tvåan Sébastien Loeb.

Problemfylld födelsedag

Även Sebastian Eriksson tappade också mycket tid på dagens etapp. Nykomlingen i lättviktsklassen (prototyper) , som firade sin 29-årsdag idag, hade det besvärligt tillsammans med kartläsaren Wouter Rosegaard.

– Vi åkte på en pyspunktering och tvingades byta hjul efter 25 mil. Efter det hade vi lite problem med navigeringen. På slutet av sträckan var det riktigt svårkört och här kände jag verkligen att det var tufft med den lilla erfarenhet jag har i den här typen av terräng. Jag är glad att vi tog oss i mål, förklarar Sebastian som blev femma på etappen.

Eriksson, som kör för Ekströms team EKS South Racing, ligger trots problemen tvåa i sammandraget. Han är drygt 20 minuter efter stallkamraten Feliciano Lopez, Chile.

Tyskan Annett Fischer tillsammans med svenska kartläsaren Annie Seel hade också en tung dag i rallyt. Över fyra timmar efter snabbast bil i klassen och tapp från 16:e till 39:e i totalen.

MER MOTOR: Första kvinnliga teamet siktar på historisk start i Dakarrallyt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.