Haas har valt att sparka den ryske föraren Nikita Mazepin. Foto: Dan Isitene/AP/TT

F1-stallet Haas sparkar ryske föraren Nikita Mazepin

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella bilsportförbundet, Fia, tillåter ryska förare.

Men Formel-1-föraren Nikita Mazepin kommer inte få tävla denna säsong.

I dag fick han nämligen sparken från sitt stall, Haas.

”Vi är chockade och ledsna över invasionen av Ukraina” skriver de i ett uttalande.

Många internationella idrottsförbund har stoppat ryskt deltagande, med anledningen av Rysslands krig mot Ukraina.

Men det internationella bilsportförbundet, Fia, har vakt att låta ryska och belarusiska förare tävla, men under neutral flagg.

Första F1-säsongen 2021

Trots det meddelade F1-stallet Haas i dag att säga upp kontraktet med den 23-årige ryssen Nikita Mazepin. Mazepin gjorde sin första F1-säsong 2021, då han slutade på 21:a och sista plats i VM-tabellen, efter en 17-plats som bäst.

”Precis som resten av Formel-1-samfundet är vi chockade och ledsna över invasionen av Ukraina och önskar ett snabbt och fredligt avslut på konflikten”, skriver de i ett uttalande på Twitter.

Uppskattar inte beslutet

Haas meddelade samtidigt att de avslutar sponsorsamarbetet som de har haft med ett ryskt företag.

Nikita Mazepin tog inte emot beslutet väl.

”Jag är väldigt besviken över att få höra att mitt F1-kontrakt har avslutas. Jag förstår visserligen svårigheterna, men beslutet från Fia och min vilja igonererades och det var ingen process som följde innan detta ensidiga beslut togs”, skriver han på Twitter, och avslutar sedan sitt inlägg med att skriva:

”Jag har uppskattat min tid inom F1 och hoppas verkligen att vi kan bli tillsammans igen när tiderna är bättre. Jag kommer att ha mer att säga om några dagar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.